DOLAZE NOVE BIOMETRIJSKE OSOBNE ISKAZNICE! Osobama s navršenih 70 ili više godina vrijedit će – 40 godina?

Od 2. kolovoza stupa na snagu novi Zakon o osobnoj iskaznici koji je promijenjen u prosincu 2020.

Ministarstvo unutarnjih poslova u javnu raspravu je uputilo Pravilnik o izmjenama i dopunama Pravilnika o obrascima i evidenciji osobnih iskaznica te organizacijskim, tehničkim i sigurnosnim mjerama u postupku izdavanja osobnih iskaznica.

Osim novog izgleda, osobne iskaznice sadržavat će i biometrijske identifikatore nositelja, odnosno prikaz lica i dva otiska prstiju. Prema Uredbi EU, iskaznice će imati i dvoslovne oznake države koja izdaje iskaznicu u plavom pravokutniku i okruženu sa 12 žutih zvjezdica. Otisci prstiju neće se uzimati djeci mlađoj od 12 godina.


No, ne moraju se odmah vaditi nove osobne iskaznice jer je 10 godina rok za postupno ukidanje starih koje ne udovoljavaju novim kriterijima.

Osobna će vrijediti pet godinaVažno je istaknuti kako će nove osobne iskaznici vrijediti pet godina. Iznimno, iskaznica izdana osobi s navršenih 70 ili više godina vrijedit će 40 godina.

Podignuta je dobna granica za izdavanje osobnih iskaznica koje se mogu izdavati s dužim rokom važenja, s navršenih 65 na navršenih 70 godina, a propisana je i obveza povlačenja iz uporabe iskaznica bez roka važenja koje ne zadovoljavaju minimalne sigurnosne standarde.

Omogućit će se i da bilo koji od roditelja, kao zakonski zastupnik djeteta, podnese zahtjev i preuzme izrađenu osobnu iskaznicu svojeg djeteta te se propisuje obveza ishođenja osobne iskaznice osobi koja je navršila 16 godina i kojoj je sud dopustio sklapanje braka i ima prebivalište u Hrvatskoj.

Na poleđini osobne iskaznice nalazit će se i prostor za upis podataka o matičnom broju osigurane osobe u obaveznom zdravstvenom osiguranju, što znači da će se nova osobna moći koristiti umjesto zdravstvene iskaznice.

Nove osobne iskaznice građanima će donijeti nove mogućnosti, praktično će u potpunosti moći zamijeniti putovnicu i koristiti se u svim državama, ne samo u državama EU, ističu iz MUP-a.

Stvaraju se i tehnički preduvjeti za korištenje elektroničkih funkcionalnosti iskaznice i na drugim uređajima (mobitelima i tabletima), a ne samo na računalima.

Korištenje e-osobne na mobitelima

Uvodi se i mogućnost korištenja e-osobne na mobitelima. Građani će nakon što podignu novu osobnu, na portalu www.eid.hr moći aktivirati digitalnu iskaznicu. Moraju se prijaviti na portalu i promijeniti inicijalne lozinke, zatim preuzeti besplatni softverski paket i uputa za aktivaciju elektroničkog dijela osobne iskaznice te aktivirati elektronički dio i promijeniti inicijalni PIN.

Nakon toga građani će moći preuzeti mobilnu aplikaciju i prijaviti se na nju. “ID aplikacija je nakon toga spremna za korištenje i omogućuje jednostavnu prijavu na sustav e-Građani, kao i pravovaljano elektroničko potpisivanje putem mobilnih telefona ili putem drugih uređaja (npr. tableti). U ovim slučajevima aplikacija zamjenjuje potpis koji se nalazi na osobnoj iskaznici”, piše u novom Zakonu o osobnoj iskaznici.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI