DOLAZE NOVOSTI OKO GLASOVANJA? Europski parlament predlaže spuštanje dobne granice, ali i transnacionalne liste

Ivo Ravlić/Cropix

Europarlamentarci u ponedjeljak su predložili smanjenje dobne granice za ostvarivanje biračkog prava. Iz Europskog parlamenta tvrde kako se ona može spustiti na 16 godina. Predlaže se i uvođenje transnacionalne izborne liste.

Ukoliko većina zastupnika podrži ovaj prijedlog, ta pravila bi se mogla primijeniti već od idućih europarlamentarnih izbora, koji će se održati za dvije godine.

Domènec Ruiz Devesa iz kluba socijaldemokrata kazao je kako će se prilikom sastavljanja transnacionalnih lista europske političke stranke morati uzeti u obzir i geografska zastupljenost.

“Ostavlja se prostor za daljnja proširenja europskih lista, a dvije trećine mjesta na tim listama rezervirano je za srednje i manje države kako one veće, odnosno brojnije države, ne bi odnijele premoć“, ističe.

“Nemojte ići stopama onih koji smatraju da je demokracija naprosto zbroj demokratskih nacionalnih sustava. Mislim da je najvažnije da se izbjegne katastrofa iz 2019. godine kada se EP našao kao autsajder u postupku imenovanja čelne osobe Europske Komisije“, istaknuo je bivši belgijski premijer Guy Verhofstadt.Pojedini zastupnici protive se transnacionalnim listama.

”Zajedno s kolegama iz 9 država predao sam zahtjev za registraciju europske političke stranke. Tijelo za europske političke stranke krši propise EU i već 10 mjeseci odbija donijeti odluku o registraciji iako je rok za to 30 dana”, kazao je nezavisni zastupnik Mislav Kolakušić.

”Sada ta elita želi imati europsku izbornu jedinicu i europsko izborno tijelo. Novi cilj je uniformna europska država, Europska unija koja želi ići još dalje od SAD-a. Teksas nikad ne bi prihvatio da građanin Kalifornije može glasati na izborima u Teksasu”, kazala je Laura Huhtasaari iz kluba Identitet i demokracija.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI