DOLAZI LI DO NOVE POLARIZACIJE? Erdogan stigao kod naših susjeda Mađara, nedavno je bio i Putin! Evo što kaže Europa!

Screenshot

Mađarski premijer Viktor Orban primit će tijekom dana turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana. Ovo je vrlo značajan posjet jer je Mađarska stala uz tursku politiku onda kada Europa nije. Samo tjedan dana prije ovog posjeta, u Mađarskoj je boravio i ruski predsjednik Vladimir Putin. Ovo je svakako jedan prijateljski bilateralni susret.

Zbog svega toga dio europskih čelnika i javnosti smatra da se Orban okreće autoritarnim režimima. Erdogan je u europskoj politici ličnost koja se veže uz antidemokratsko ponašanje, a odnosi su se dodatno pogoršali kad je Turska ušla na sjeveroistok Sirije.

Turska je optužena da slabi borbu protiv raspršenih elemenata Islamske države, usmjeravajući se na kurdsku miliciju YPG-a, koja je bila snažan čimbenik borbe protiv džihadista IS-a.

Ali Budimpešta je, za razliku od ostalih europskih glavnih gradova, prihvatila argumente predsjednika Erdogana, ocjenjujući da je vojna ofenziva u interesu Europe kako bi se izbjeglo povećanje broja izbjeglica koji napuštaju Tursku.

Na sastanku u Kazahstanu u listopadu, Erdogan je osobno zahvalio mađarskom čelniku na njegovoj potpori.



Nekoliko tisuća prosvjednika očekuje se u četvrtak u mađarskom glavnom gradu, na poziv više organizacija civilnog društva “solidarnih s kurdskim narodom i protiv primanja diktatora” u Mađarskoj.

Orban i Erdogan trebali bi tijekom poslijepodneva održati konferenciju za novinare.

Orban je u srpnju 2018. bio jedan od rijetkih europskih dužnosnika koji je nazočio svečanosti inauguracije turskog čelnika na njegov drugi mandat.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI