Domazet Lošo: “Čime Slovenci to prijete? Hrvatski pješaci su za 48 sati u Ljubljani”

Photo: Dusko Jaramaz/PIXSELL

"U geostrateškom smislu, Slovenija je samo privjesak Hrvatske i ništa više od toga", naglašava Domazet Lošo

U očekivanju izvanredne sjednice slovenskog parlamenta na kojoj će se raspravljati o  “spremnosti vojske da provede arbitražnu presudu o granici s Hrvatskom”, o geopolitičkoj pozadini tih zbivanja za direktno.hr govorio je admiral Davor Domazet Lošo.

Na početku razgovora Domazet je rekao da ne zna zašto hrvatska politika uopće pristaje na „sustavno slovensko ucjenjivanje“.

Iako su se Cerar i Erjavec izjasnili kao protivnici te izvanredne sjednice Lošo smatra kako je to samo “slovensko glumatanje”, svojevrsno “testiranje javnosti”, ali i metoda provjere hrvatske reakcije.

“Za razliku od naše vanjske politike, slovenska je koordinirana”, dodaje.

“U geostrateškom smislu, Slovenija je samo privjesak Hrvatske i ništa više od toga”, naglašava Domazet Lošo. “I to bi hrvatska politika nakon 2000. godine konačno trebala shvatiti. Na takvo 17 godina dugo ucjenjivanje Hrvatske, koje zapravo traje još od Domovinskog rata, može odgovoriti na jedini način na koji oni razumiju – a to je za oktavu više”.



Što se tiče oružane sile, Domazet-Lošo navodi kako su u Sloveniji imali simulirani rat. “1985. godine u Ljubljani su se sastali slovenski i srpski intelektualci, srpski predvođeni Dobricom Ćosićem. Dogovorili su se da će Slovenija napustiti Jugoslaviju, a Srbija od njezinih ostataka napraviti Veliku Srbiju”, kaže naš sugovornik.

“Milošević i Kučan potpisali su dva sporazuma 1991., jedan u svibnju, drugi u kolovozu. I simulirali su onaj rat u Sloveniji kojem je bio cilj da Hrvatska pritekne u pomoć, što bi značilo da mi napadamo legalnu vojnu silu jedne države”. No Tuđman je imao informacija o tome i nije nasjeo, ističe admiral.

Čime bi oni nama uopće prijetili, pita se Domazet-Lošo, ističući da Hrvatska ima najbolje pješake na svijetu. “Hrvatski bi pješaci za 48 sati mogli ući u Ljubljanu”, dodaje.

Slovenija u sukobu s Hrvatskom traži vanjske saveznike, nalazeći ih u engleskoj i srpskoj politici. “U ovome se trenutku na toj strani nažalost našla i Mađarska”, kaže admiral, “no to je po mojem razmišljanju samo privremeno”, a događa se “jer vodimo potpuno krivu politiku prema Mađarskoj, ali i Češkoj, Slovačkoj i Poljskoj, to jest Višegradskoj skupini”.

“Arbitražna presuda pseudopravna je agresija Slovenije i Europske komisije na Hrvatsku”, naglašava naš sugovornik i zaključuje: “Ako oni tobože pripremaju neku vojsku, to je samo dodatni politički pritisak”.

Na upit konkretno Hrvatska na ovo treba reagirati, Domazet Lošo odgovara:

“U ovome slučaju, ne treba ništa zaoštravati, jer gospodari kaosa hoće kaos u Hrvatskoj. U tom kontekstu treba gledati sve ovo što se događa, od požara do ploča, fašista, antifašista, ustaša, ne-ustaša, i svega ostaloga. To je unutarnji kaos, i Slovenija to hoće iskoristiti jer joj se čini da je Hrvatska slaba”.

Na nižoj razini, smatra Domazet Lošo, Hrvatska treba primijeniti potpunu kontrolu i zaštitu naših ribara po granici na sredini Savudrijske vale.

“Strateški gledano, ako ova vlast doista hoće voditi suverenističku politiku, onda cijelu Hrvatsku na referendumu treba proglasiti ekološkim dobrom, jer Hrvatska jedina u Europi ima uvjete za to, pa Hrvatski sabor na temelju tog referenduma može proglasiti gospodarski pojas, i stvar bi se riješila”, zaključio je Domazet Lošo u razgovoru za direktno.hr.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI