DOMOVINSKI POKRET ŽESTOKO REAGIRAO NA VUČIĆEV POZIV ZA VJEŠANJEM SRPSKIH ZASTAVA: ‘Ne možemo se oteti dojmu da je riječ o dobro smišljenoj kampanji’

Foto: Kristina Stedul-Fabac/PIXSELL

Domovinski pokret najoštrije je osudio izjavu predsjednika Srbije Aleksandra Vučića koji je povodom “Dana srpskog jedinstva” pod sloganom “Srpstvo je vaskrslo” pozvao “Srbe iz svih srpskih zemalja” da 15. rujna izvjese srpske zastave.

“Ova provokacija, nimalo slučajno, tempirana je baš u vrijeme kada se u Republici Hrvatskoj provodi popis stanovništva i ne možemo se oteti dojmu da je riječ o dobro smišljenoj kampanji, koja bi Srbe u Hrvatskoj, iako ne žive u “srpskim zemljama”, ponovno trebala prikazati ‘ugroženima'”, kažu na početku priopćenja.

Dodaju kako je sličan scenarij već viđen prije tridesetak godina, kada je iz Beograda pokrenuta tzv. balvan revolucija, koja je na kraju završila loše za one koji se huškalo.


“Osim što je huškački, Vučićev poziv je i prilično licemjeran, s obzirom da je prije godinu dana u Subotici, zbog toga što je izvjesio hrvatsku zastavu na svom balkonu, uhićen i kazneno prijavljen 51-godišnji Hrvat, dok su incidenti s našim zastavama u Srbiji gotovo uobičajeni”, napominju te podsjećaju na još jedan incident.

“Tijekom posjeta hrvatske parlamentarne delegacije Narodnoj skupštini Srbije, prije tri godine, Vučićev politički mentor Vojislav Šešelj zgazio je hrvatsku zastavu, a naše Ministarstvo vanjskih i europskih poslova svako malo mora ulagati prosvjedne note zbog skidanje hrvatskih državnih zastava s naše rezidencije u Beogradu. O brojnim uništenjima i paljenjima naših nacionalnih obilježja na nogometnim stadionima i drugim javnim okupljanjima diljem Srbije, ne treba niti trošiti riječi…”, nastavljaju u priopćenju.“Domovinski pokret poziva nadležna državna tijela da sukladno članku 26. Zakona o prekršajima, prijave i kazne sve one koji će 15. rujna izvjesiti srpske zastave u Republici Hrvatskoj. Nadamo se da se predsjednik Vlade RH, Andrej Plenković, u ovom slučaju neće umiješati u rad institucija koje bi trebale biti nezavisne te da neće još jednom popustiti provokaciji Beograda, i tako udovoljiti svom koalicijskom partneru SDSS-u, čiji čelnici zasigurno nemaju ništa protiv Vučićevog poziva”, zaključuju u Domovinskom pokretu.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI