DOMOVINSKI RAT NAZVAO GRAĐANSKIM? Hrvatski suverenisti traže smjenu veleposlanika, šef diplomacija ga brani: ‘Nije to rekao’

Foto: Antonio Ahel/ATAImages

Hrvatski veleposlanik u Beogradu Hidajet Biščević ovih je dana dao intervju međunarodnom časopisu Diplomacy and Commerce povodom obljetnice pada Vukovara.

U opsežnom razgovoru Domovinski rat spominje se kao građanski i to upravo u citatu hrvatskog veleposlanika.

Zbog takve karakterizacije Domovinskog rata, Hrvatski suverenisti zatražili su hitnu reakciju Ministarstva vanjskih poslova i opoziv hrvatskog veleposlanika u Srbiji Hidajeta Biščevića.

“Nepojmljivo je da veleposlanik države koja je stvorena krvlju hrvatskih branitelja daje ovakve izjave. Ovakvim sramotnim izjavama zapravo podilazi politici Republike Srbije, države u kojoj trenutno obnaša dužnost”, naveli su suverenisti u priopćenju.

Sramotno je da veleposlanik Republike Hrvatske, koristeći zamjenu teza, tvrdi da se radi o građanskom ratu, a ne o Domovinskom ratu.



Veleposlanik Biščević očigledno je zaboravio čije interese mora zastupati, a to su interesi Republike Hrvatske, ali i interesi hrvatske nacionalne manjine u Vojvodini.

Nažalost, na ovom planu je u potpunosti zakazao jer je upravo ove godine tzv. bunjevački jezik proglašen službenim na području grada Subotice”, priopćili su iz stranke Hrvatski suverenisti.

Poslan demant?

Ubrzo je reagirao i šef hrvatske diplomacije koji je stao u obranu Biščeviću. Naime, ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman rekao je novinarima da je razgovarao s veleposlanikom Hidajetom Biščevićem koji mu je “izričito rekao i pokazao tekst koji je napisao na hrvatskom u kojem nije spominjano to što je bilo intrigantno”.

“Poslao je hrvatski tekst, oni su to preveli na engleski. On je reagirao nakon što je to objavljeno i oni su se ispričali i kazali kako će svoju pogrešku ispraviti u sljedećem broju časopisa”, tvrdi Grlić Radman.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI