DORH SE OGLASIO O KOŽIĆU: Evo za što ga točno terete nakon jutrošnje akcije i izvršenih pretresa

Foto: Luka Stanzl/Pixsell

DORH je u priopćenju o provođenju istrage otkrio za što se sumnjiči zagrebački župan Stjepan Kožić koji je danas pozvan na obavijesni razgovor u policiju.

Podsjetimo, Kožiću je jutros policija i USKOK izvršila pretres stambenih i poslovnih prostora. O svemu više čitajte OVDJE.

Priopćenje USKOK-a o ovom slučaju prenosimo u cijelosti:


 

“USKOK je, na temelju kaznene prijave PU zagrebačke, donio rješenje o provođenju istrage protiv dvoje hrvatskih državljana (1952., 1972.) zbog osnovane sumnje na počinjenje kaznenih djela trgovanja utjecajem, krivotvorenja službene ili poslovne isprave te zlouporabe položaja i ovlasti. Osnovano se sumnja da je u razdoblju od 8. do 28. siječnja 2020. u Zagrebu, I. okr. kao župan Zagrebačke županije (dalje: Županije) autoritetom svog položaja zatražio od II. okr. pročelnice Ureda župana da na račun troška reprezentacije Županije organizira i plati dostavu hrane i pića u jednu zagrebačku bolnicu s ciljem da se počasti medicinsko osoblje povodom njegovog izlaska iz te bolnice.Slijedom toga je II. okr. vlastoručno potpisala narudžbenicu jednom trgovačkom društvu kojom je naručila konzumaciju u iznosu od 5.250,00 kuna. Po isporučenoj usluzi i zaprimanju računa II. okr. je vlastoručno potpisala naredbu računovodstvu da se navedeni iznos isplati trgovačkom društvu, pri čemu je na poleđini računa koji se nalazio u prilogu naredbe napisala da se odnosi na događaj za koji je znala da se nije dogodio i da navedeni trošak nije napravljen u službene svrhe na koji način je Županija oštećena za 5.250,00 kuna.

U cilju prikrivanja neosnovanog raspolaganja sredstvima proračuna Županije, I. okr. je tijekom prethodnog kaznenog postupka potpisao i službenim pečatom ovjerio podnesak Županije u kojem je navedeno da se predmetni trošak odnosi na ručak organiziran u sklopu priprema jednog projekta, te ga je dostavio USKOK-u iako je znao da navedeno ne odgovara istini.

U odnosu na upite novinara o dinamici i načinu postupanja ističemo da se u ovom predmetu, kao i u svim drugim predmetima, dinamika i način postupanja temelje na okolnostima slučaja i odredbama Zakona o kaznenom postupku.”

Facebook Comments

Loading...
DIJELI