DOSJE UDBE TOMISLAVA HORVATINČIĆA: ‘U Njemačkoj se družio s ustaškim teroristima, a oni su sumnjali da surađuje sa službama’

Nikolina Vukovic Stipanicev/Cropix

Prošle je srijede okončan jedan od najkontroverznijih sudskih procesa, Županijski sud u Zadru potvrdio je zatvorsku kaznu od četiri godine i 10 mjeseci Tomislavu Horvatinčiću (71) zbog izazivanja pomorske nesreće u kolovozu 2011. u kojoj je poginuo talijanski bračni par Salpietro. To suđenje trajalo je godinama i više nego ijedno prije njega izazvalo je intenzivne reakcije u javnosti. Prvi reakcije na suđenju izazvao je sam Horvatinčić koji je svoju obranu temeljio na tvrdnji da je doživio sinkopu, odnosno da nije bio pri svijesti u trenutku udara svoga glisera u talijansku jedrilicu. Sutkinja Maja Šupe osudila ga je zato 2015. na uvjetnu kaznu zatvora, da bi zatim 2017., nakon žalbenog procesa, Horvatinčić bio potpuno oslobođen krivnje za smrt dvoje ljudi. Dvije su presude srušene, a treće suđenje Horvatinčiću počelo je u listopadu prošle godine i sada je rezultiralo potvrdom zatvorske kazne.

Njegov je životni i poslovni put poznat hrvatskoj javnosti. Rođen je u Rakovu Potoku, 3. veljače 1948. Kao dječak svjedočio je smrti čak troje braće i sestara. Sestra i jedan brat preminuli su zbog bolesti, a drugi brat je preminuo kada je Tomo imao devet godina, udarivši u igri u sijenu glavom o kamen.

S roditeljima se odselio u Požegu, a sa 15 u Zagreb, gdje je postao inženjer prometa. Na početku sedamdesetih zaposlio se u MUP-u u kojem je izdavao vozačke dozvole. Nakon što je MUP s njim sporazumno prekinuo radni odnos nakon godinu dana rada, Horvatinčić je sa suprugom Vesnom emigrirao u Njemačku, gdje je kasnije došao do prvog velikog novca. U medijima je desetljećima kasnije govorio kako je morao otići jer se osjećao nesigurnim u Hrvatskoj nakon sloma Hrvatskog proljeća. “I tada kao i danas bio sam apolitičan, ali angažiran kao član Matice hrvatske. Nitko mi iz tadašnje vlasti nije mogao dokazati političko djelovanje, ni u Hrvatskoj ni u Njemačkoj, pa sam stalno bio pod istragom UDBA-e“, govorio je Horvatinčić.

Njegove su tvrdnje da je bio pod istragom UDBA-e u javnosti dočekane sa skepsom, da ne kažemo ismijavanjem. Većina nije vjerovala da je UDBA mala razloga istraživati Horvatinčića, pogotovo zato što nije bilo puno dokaza da je sudjelovao u Hrvatskom proljeću, dok su drugi tvrdili da je vjerojatnije da je bio suradnik UDBA-e. No Tomislav Mičić, hrvatski emigrant, ratni pukovnik SIS-a i sada publicist, zna drugačije. Mičić, koji je početkom godine objavio knjigu “U potrazi za Hrvatskom” u kojoj objavljuje imena brojnih suradnika UDBA-e, ustupio nam je cijeli tajni dosje koji je UDBA imala o Tomislavu Horvatinčiću. Iz njega se vidi da nije riječ o suradničkom spisu, već da je Horvatinčić zaista bio pod obradom tajne policije Jugoslavije. Ovo je prvi put da se takav jedan dokument objavljuje u javnosti.

Početak je ovo teksta iz novog broja 7Dnevno, najprodavanijeg političkog tjednika u Hrvatskoj, koji se na svim kioscima pojavljuje u petak, 13. prosinca. U novom broju otkivamo kako je obavještajna služba bivše države u 15 godina prikupila 35 stranica o kontroverznom poduzetniku Tomislavu Horvatinčiću. “U Njemačkoj se družio s ustaškim teroristima, a oni su sumnjali da radi za Jugoslavensku tajnu službu,” zaključak je tih dokumenata. Potražite svoj primjerak tjednika 7Dnevno i pročitajte cijeli tajni spis.



Novi broj tjednika 7Dnevno, koji je od petka na svim kioscima, donosi još niz bitnih priča, ekskluzivnih intervjua i detaljnih analiza. Naši analitičari tako sagledavaju predsjedničke kampanje kandidata. Čini se da se favoritkinja nalazi u problemima, te će Kolindi Grabar-Kitarović biti sve teže ući u drugi krug. Otkrivamo i premijerov tajni plan po kojem će Plenković riješiti Škoru Šeksovim metodama. Pričali smo s akademikom Ivanom Aralicom koji kaže: “Plenkovića ne kritiziram, od njega se distanciram.”

Ako ne stignete do kioska petkom i želite osigurati svoj primjerak koji će vam stići na kućnu adresu, to možete učiniti tako da se pretplatite na najprodavaniji politički tjednik u Hrvatskoj, 7Dnevno.

PRETPLATITE SE I UŠTEDITE 50%. KONTAKTIRAJTE NAS NA BROJ 099/4379-116, MAILOM NA [email protected] ILI ISPUNITE FORMULAR.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI