DOŽUPANICA ZA TO NE MARI: Ukić Kotarac ne poštuje mjeru samoizolacije? O svemu se i sama oglasila

Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL

Tragom informacije, potvrđene iz nekoliko izvora, da zamjenica župana Šibensko-kninske županije Iris Ukić Kotarac, krši mjere samoizolacije koje su joj određene 27. rujna zbog kontakta sa zaraženom osobom i uredno cijelo vrijeme dolazi na posao, u srijedu su novinari Šibenskog portala poslali upit na njezinu službenu e-mail adresu, ali i župana Marka Jelića kao i pročelnice Ureda župana Cecilije Tolo.

Pitanje su postavili i županijskom Stožeru civilne zaštite iz kojeg su ih, pak, uputili na policiju koja prema zakonu kontrolira provođenje odnosno kršenje protuepidemijskih mjera.

Iz Policijske uprave dobili su odgovor da će ih o utvrđenom i poduzetom obavijestiti nakon postupanja.


 

U međuvremenu se oglasila i dožupanica Iris Ukić Kotarac koja je odgovorila na upit o kršenju mjera samoizolacije.“U odnosu na upit portala, očitujem se da sam već preboljela Covid i premda se pridržavam propisanih mjera, kad me Zavod za epidemiologiju dana 30.09. obavijestio da sam stavljena u kontakte i da su me odredili za testiranje, uz napomenu da dok mi ne stigne rezultat testiranja, ne izlazim iz kuće, tako sam i postupila.

Navedena sam kao kontakt osobe s kojom posljednja 4 mjeseca, koliko sam u županiji nemam kontinuiranu interakciju. Osoba koja me navela kao kontakt, sekretarica je koja je s većim ili manjim prekidima u proteklom periodu otkako sam u županiji, odsutna jer je na godišnjem, bolovanju, na dopustu ili privremeno u drugom uredu, odnosno ne nalazi se na svom radnom mjestu u kancelariji do moje. S navedenom nisam nikada imala bliski kontakt, štoviše svoje poslove obavljam sama, pa sam poziv protumačila kao mjeru predostrožnosti. Po razgovoru s epidemiolozima otišla sam kući koju nisam napuštala do rezultata Covid testa.

Dana 02.10. putem privatnog maila dobila sam Covid potvrdu da sam negativna. Kako u tom mailu nije bilo naglašeno ništa više, niti daljnja samoizolacija, pa kako zbog izostanka bliskog kontakta – posljednji sa sekretaricom bio je, kao i obično kratko u prolazu, dana 27.09 (imam 2 ulaza u kancelariju a uredski posao mi nije nepoznanica), ali i iz tog maila i ranijeg razgovora nisam shvatila da i dalje trebam biti u samoizolaciji, jer me nakon nalaza testa niti prije nitko nije obavijestio da sam u evidenciji i koliko bi samoizolacija uopće trajala. Slijedom navedenog, na dan upita portala kratko sam radi važne obaveze bila na poslu, kao i uvijek pridržavajući se svih epidemioloških mjera (nošenja maske, razmaka i dr.).

Posljednja četiri mjeseca većinu vremena što privatnog što dužnosničkog ionako (na negodovanje svih ljudi kojima je stalo do mene) provodim zatrpana papirima u svoja ‘4 zida’, pa ću pričekati da se svi očiti nesporazumi oko ove situacije provjere.

Međutim i dalje ostaje otvoreno pitanje, da prijavljenom ne postoji mogućnost da opozove prijavitelja informacije o postojanju tzv. ‘bliskog kontakta’, pa iz navedenog proizlazi da se svi necijepljeni građani na ovaj način mogu izbaciti iz radnog procesa što bi u mom slučaju nekim starim strukturama itekako odgovaralo”, napisala je Iris Ukić Kotarac u svom odgovoru Šibenskom portalu.

Ono što dožupanica ne zna ili ne želi znati je da nikakvo testiranje ne isključuje mjeru smoizolacije, koja joj je izrečena od 27. rujna i traje do 7. listopada u ponoć. Tvrdnje da ju je, kako dožupanica navodi, Služba za epidemiologiju županijskog Zavoda za javno zdravstvo obavijestila da mora biti u samoizolaciju dok ne stignu nalazi testiranja provjerili smo kod doktorice Ankice Parat Baljkas, voditeljice Službe koja je za Šibenski portal kazala:

“Uobičajeno je, kad saznamo da je nečiji nalaz pozitivan, obavijestimo i kontakte te osobe o potrebi samoizolacije koja traje deset dana. Samo testiranje ne mijenja tijek samoizolacije, već govori o trenutnoj situaciji, odnosno o eventualnoj mogućnosti da osoba koja je u samoizolaciji zarazi nekog drugog. Dakle, testiranje ima smisla kako bismo znali da osoba nekog drugog nije izložila mogućoj zarazi, no to ne utječe na mjeru samoiuzolacije” – potvrdila je Parat Baljkas.

Još se čeka i očitovanje Policijske uprave Šibensko-kninske, no znakovito je kako su sa službenih stranica Šibensko-kninske županije nestale sve fotografije događaja na kojima je bila dožupanica u vrijeme mjere samoizolacije, od svečane sjednice Gradskog vijeća Šibenika, polaganja vijenaca, procesije na blagdan Svetog Mihovila, CRO Race utrke u Primoštenu… uz koje je, naravno, i svakodnevno dolazila na posao.

 

Facebook Comments

Loading...
DIJELI