DRAMA NA NEBU IZNAD SPLITA: Zbog dojave o bombi prizemljen avion koji je letio iz Praga! Bomba ipak nije pronađena

Photo: Miranda Cikotic/PIXSELL

Drama na nebu iznad Splita nešto iza 13 sati.

Putnički avion koji je letio na relaciji Prag – Split prizemljen je danas zbog dojave o bombi. Avion je izdvojen i nalazi se u nadležnosti MUP-a.

Kontrola zračne plovidbe ne objašnjava razloge zašto je proglašeno stanje o nuždi.

“Možemo potvrditi da je zrakoplov na relaciji Prag – Split sletio u zračnu luku Split te da se sukladno standardnim operativnim postupcima provjerava dojava o ugrozi koju smo zaprimili. Zrakoplov je izdvojen, svi putnici su napustili zrakoplov te je postupanje svih službi na terenu u tijeku. Zračna luka nije zatvorena za promet”, kažu iz MUP-a, prenosi N1.

U međuvremenu su oko 16:30 iz PU splitsko-dalmatinske izvijestili su kako je obavljen pregled svih putnika i članova posade, te se svi nalaze u prostorijama Zračne luke Split.

“Dojava o ugrozi do ovog trenutka nije potvrđena. Pregledi i rad nadležnih službi se nastavljaju”, doznaje se iz PU splitsko-dalmatinske.

 

Inače riječ je o putničkom zrakoplovu češkog avioprijevoznika Smartwings.

Smartwings je niskotarifna češka zrakoplovna kompanija sa sjedištem u Zračnoj luci Václav Havel u Pragu. Najveća je zrakoplovna kompanija u Češkoj Republici i obavlja redovne i unajmljene letove, uglavnom do odredišta za razonodu. Također daje u zakup svoje zrakoplove drugim zrakoplovnim kompanijama. Posjeduje 98 posto Czech Airlinesa, a ima podružnice u Poljskoj, Mađarskoj i Slovačkoj.

Najpoznatija nesreća sa zrakoplovom njihove kompanije dogodila se 22. kolovoza 2019. godine, na letu Boeinga 737-800 iz Samosa u Grčkoj do Praga u Češkoj sa 170 putnika. Zrakoplov je letio na 36.000 stopa iznad Egejskog mora , oko 100 nm sjeveroistočno od Atene u Grčkoj, kada se dogodio kvar na motoru.

Posada je srušila zrakoplov na 24.000, a da ATC nije obavijestila o nuždi, samo ih je obavijestila o “tehničkom kvaru”. Umjesto da, prema postupku otkazivanja motora sleti u najbližu prikladnu zračnu luku, letačka posada je nastavila slijetanje u Prag na toj razini bez daljnjih incidenata oko 2 sata i 20 minuta kasnije.

Češka uprava za civilno zrakoplovstvo (CAA) potvrdila je tada da je pokrenuta istraga o incidentu jer nisu slijedili standardni postupak. Praška policija pokrenula je istragu o letu zbog sumnje u nemar, a interna istraga Smartwingsa degradirala je kapetana s mjesta šefa letačkih operacija.

U srpnju 2020. godine objavljeno je završno izvješće Instituta za istraživanje zračnih nesreća koji je za incident okrivio kapetana koji nije slijedio obvezne postupke, uključujući slijetanje kao najbližu moguću zračnu luku za preusmjeravanje nakon kvara motora. Unatoč izvještaju kapetan Pavel Veselý je nastavio pilotirati Smartwingsovim letovima, prenosi Slobodna Dalmacija..

 

Facebook Comments

Loading...
DIJELI