DRAMA NA PUTU IZ DUBROVAČKE U SPLITSKU BOLNICU: Mladom covid pacijentu trebala su umjetna pluća

Pixabay

Životno ugrožen 29-godišnji Covid pacijent neki dan je doživio dramatičan i težak transport iz dubrovačke u splitsku bolnicu. Njegov premještaj iz jedne u drugu bolnicu dodatno je zakompliciralo veliko nevrijeme i snijeg. Tim splitske bolnice morao je sam čistiti zapuhe snijega na dijelu puta, objavio je HRT.

“Poziv za pomoć iz dubrovačke bolnice proslijeđen je u operacijsku dvoranu splitske bolnice i to u vrijeme operacije na kardiokirurgiji”, rekao je Goran Potočki, perfuzionist KBC-a Split. Njihovu su operaciju preuzeli drugi kolege.

“Kad idete na teren, netko mora popuniti vaše mjesto. Zvao sam docenticu Stipić, našu šeficu i rekao da moramo ići. Rekla je ‘Mišo ne brini mi ćemo vas pokrivati'”, istaknuo je  doc. Mihajlo Lojpur sa Klinike za anesteziologiju, reanimatologiju i intenzivno liječenje KBC-a Split.

U kritičnom je stanju bio mladi pacijent. Dubrovački liječnici sve su napravili. Niije pomagao ni respirator na koji je bio priključen. Hitno su mu trebala umjetna pluća – ECMO uređaj, a njime se znaju koristiti samo educirani timovi.

“Sreća, imali su servisiran uređaj set koji je važan za pacijenta – sustav cijevi i jednokratne opreme što je dosta je skupo, oko 5o tisuća kuna. Ali je to zadnja stvar koja se može primjeniti kod ovog pacijenta i to smo primijenili”, naglasio je Lojpur.



Nevrijeme i kiša pratili su ih cijelo vrijeme

S njima su, dodaje – bili i kirurzi dr. Marović i dr. Oršulić koji su postavili cijevi koje idu kroz pacijenta i pomogli mu da se već tamo opravi. Tako su uspjeli dovesti pacijenta. Uza sve to, nevrijeme, kiša i snijeg pratili su ih cijelim putem.

Mladi dubrovački pacijent sada je stabilno, a njegova pluća funkcioniraju i to zahvaljujući uređaju, ali još više medicinskom timu.

 

Facebook Comments

Loading...
DIJELI