DRAMA U DRŽAVNOM VRHU! Plenkovićevi i Milanovićevi suradnici su potpuno izvan sebe: Ovo je opasno, niste ni svjesni što njih dvojica izvode

Photo: Hrvoje Jelavic/PIXSELL

Sukob Banskih dvora i Pantovčaka ne jenjava, a suradnici premijera Andreja Plenkovića i predsjednika Zorana Milanovića iznimno su zabrinuti za rasplet događanja i aktivnosti koje koče njihovi zahlađeni odnosi. Prije svega, nekolicina naših sugovornika bliskih vladajućem dvojcu naglašava kako se bez njihova zajedničkog dogovora i konsenzusa sasvim sigurno neće moći izabrati novi predsjednik, odnosno predsjednica, Vrhovnog suda, a aktualna situacija upućuje na to da će uskoro biti potrebno raspisati i treći javni poziv jer Milanović nema namjeru odustati od svoje kandidatkinje Zlate Đurđević, na čije imenovanje Plenković bez obzira na nagovaranja od strane koalicijskih partnera ne pristaje.Problema s imenovanjem moglo bi biti i u diplomaciji jer se dvije sukobljene strane ne uspijevaju dogovoriti ni o novim diplomatskim predstavnicima, a velikom broju veleposlanika mandati su odavno istekli.

Treći je problem to što bi nesuglasice Milanovića i Plenkovića mogle ometati i nabavu novih vojnih aviona o čemu se njih dvojica također nisu usuglasili.

No, premda se usuglasiti moraju, njih dvojica tjednima ne pristaju ni na dogovore, ni na susrete. Milanović je uvjeren kako on ni u čemu ne griješi te da je zapravo u prednosti nad Plenkovićem koji bi uskoro mogao pokleknuti te priznati poraz u ovom svojevrsnom verbalnom ratu.

S druge strane, u Plenkovićevu timu jasno se čuje kako on nema namjeru prihvatiti Milanovićeve ultimatume, dok su i jedan i drugi tim zabrinuti jer njihov sukob prerasta u ozbiljan incident koji bi mogao predstavljati ozbiljnu ugrozu nacionalne sigurnosti, a usto bi mogao naštetiti i međunarodnom ugledu zemlje, s obzirom na situaciju s veleposlanicima.

Što bi sve moglo biti, vladajuću dvojku očito ne zanima previše. Plenković sa strepnjom iščekuje lokalne izbore. Nada se pobjedi i nakon toga spreman je opet situaciju okretati u svoju korist, no ni tada Milanović nema namjeru popustiti pa je jasno kako je pred nama politički vruće ljeto.



Facebook Comments

Loading...
DIJELI