DRAMATIČNA TEORIJA KRUŽI SDP-om: Za tri mjeseca najveća oporbena stranka više neće postojati

Photo: Patrik Macek/PIXSELL

Čini se kako problemima u SDP-u nema kraja. Iako su predsjednik stranke Peđa Grbin i njegov kolega Joško Klisović pružili ruku novom zagrebačkom gradonačelniku Tomislavu Tomaševiću, to za dobar dio SDP-ovaca nije zadovoljavajuće.

Očekivali su da će se SDP nakon lokalnih izbora oporaviti, i nametnuti kao lider ljevice, a dogodilo se suprotno, SDP je dao potporu političkoj opciji koja se u javnom prostoru predstavlja kao alternativa njihovoj stranci. Ne misle na to svi gledati skrštenih ruku pa je nakon raspuštanja zagrebačke organizacije SDP napustio niz kapitalaca uključujući i bivšu ministricu Željku Antunović.

Glavni odbor SDP-a prošlog je vikenda uvjerljivom većinom glasova potvrdio odluku Predsjedništva o raspuštanju organizacija u Zagrebu i Slavonskom Brodu, a raspušteno je i vodstvo županijske organizacije u Međimurju.


To što je Grbin organizacije raspustio potporom većine, za dobar dio socijaldemokrata ne znači previše, kako kažu njihov predsjednik po običaju nije sagledao širu sliku, a oni koji mu laskaju i koji ga okružuju u najvećoj mjeri ionako brinu za vlastite fotelje zanemarujući pritom situaciju u Saboru gdje u Klubu zastupnika SDP-a trenutno sjedi 33 zastupnika i zastupnica stranke.

Upućeni tvrde da bi nakon što Grbin okonča procese koje je započeo u zagrebačkoj organizaciji ta brojka mogla biti znatno manja. Po kuloarima se već šuška o novoj stranci koju bi navodno mogao pokrenuti bivši predsjednik SDP-a Davor Bernardić nezadovoljan odnosom Peđe Grbina prema ‘njegovim ljudima’.Bero bi za sobom mogao povući Rajka Ostojića, Nikšu Vukasa i Zvanu Brumnića, a sve i da ne oforme novu političku opciju Bernardićevi pristaše vrlo vjerojatno od jeseni više neće biti dio SDP-ova zastupničkog kluba, a oni najradikalniji uvjereni su kako će koncem ljeta Grbinu u Klubu ostati svega desetak zastupnika što bi ujedno moglo označiti kraj SDP-a, koji ionako već neko vrijeme pleše po rubu provalije.

Pred predsjednikom stranke dugo je, toplo, ali i izazovno ljeto u kojem će s jedne strane morati poraditi na tome da se nametne kao istinski lider oporbe, a s druge strane morat će voditi računa o pobunjenicima i nezadovoljnicima u svojim redovima, koji su odavno postali njegova najveća oporba.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI