DRAMATIČNE SLIKE IZ KOSOVA, OZLIJEĐENE VOJNIKE KFOR-A VUKU PO PODU! Stižu brojne osude, oglasio se Kurti i talijanska premijerka Meloni

Foto: Guliver Images, REUTERS/Laura Hasani

Kosovska policija suzavcem je pokušala rastjerati Srbe koji su prosvjedovali kako bi spriječili albanske gradonačelnike, izabrane na nedavnim spornim izborima, da preuzmu dužnost u mjestima s većinskim srpskim stanovništvom na sjeveru Kosova.

Gradonačelnici su izabrani na lokalnim izborima koje su kosovske vlasti provele 23. travnja u četirima općinama s većinskim srpskim stanovništvom, koje je u velikom broju bojkotiralo izbore – sudjelovalo je tek oko 1500 birača od oko 45.000 upisanih.

Prosvjednici traže i povlačenje specijalnih policijskih snaga raspoređenih na tom području prije nekoliko dana. U Zvečanu je eskalirala situacija kad su specijalci spriječili skupinu prosvjednika da uđu u prostorije gradske uprave. Letjele su šok bombe i suzavac, a prosvjednici su uzvratili kamenjem i flašama. Puno je ozlijeđenih s obje strane. Prema posljednjim informacijama, u sukobu snaga KFOR-a i prosvjednika ozlijeđene su najmanje 53 osobe, od čega tri teže.

“Jedan muškarac je podvrgnut operaciji i u teškom je stanju jer ima prostrijelnu ranu, dok je druga osoba s teškim ozljedama u fazi dijagnostike”,  rekao je za N1 šef Kliničko-bolničkog centra u Kosovskoj Mitrovici Zlatan Elek.

KFOR, mirovna misija na Kosovu pod vodstvom NATO-a, osudila je nasilje.“Suprotstavljajući se najaktivnijim prosvjednicima, više vojnika talijanskog i mađarskog kontingenta KFOR-a bilo je predmetom ničim izazvanih napada i zadobilo je traumatske rane s prijelomima i opeklinama uslijed eksplozije zapaljivih naprava”, stoji u priopćenju KFOR-a, prenosi agencija Reuters.

Talijanska premijerka Giorgia Meloni na Twitteru je izrazila sućut talijanskim vojnicima u skopu KFOR-a koji su ozlijeđeni u sukobima sa Srbima na Kosovu. Ustvrdila je i da je ono što se događa na Kosovu “potpuno neprihvatljivo” te da daljnje napade neće tolerirati.

“U ime mene i vlade izražavam iskrenu sućut vojnicima talijanske nacionalnosti koji su ozlijeđeni tijekom nemira na Kosovu. Također oštro osuđujem napad na misiju KFOR-a u kojoj sudjeluju vojnici drugih država. Ono što se događa je potpuno neprihvatljivo i neodgovorno. Nećemo tolerirati daljnje napade na KFOR. Ključno je izbjeći daljnje jednostrane akcije kosovskih vlasti i da sve strane odmah zauzmu korak unatrag kako bi doprinijele smanjenju napetosti. Talijanska vlada se snažno zalaže za mir i stabilnost Zapadnog Balkana te ćemo nastaviti surađivati sa svojim saveznicima. Potvrđujem talijanskim vojnicima svoju privrženoszt i snažnu zahvalnost vlade na izvanrednoj profesionalnosti i hvalevrijednom duhu službe koji pokazuju u svakoj prilici”, napisala je Meloni.

Društvenim mrežama kruže uznemirujuće snimke koje prikazuju ranjene vojnika KFOR-a. Na nekima se vidi kako ih ranjene vuku po podu.

Predsjednik Vlade Kosova Albin Kurti ocijenio je da na sjeveru Kosovau ponedjeljak nisu održani organizirani mirni skupovi, već su to bili “prosvjede ekstremista pod režijom službenog Beograda”.

“Grafiti srpskog nacionalističkog, šovinističkog i pro-kremaljskog karaktera, zajedno s maskiranim ekstremistima koji izvode napade, vandaliziraju i napadaju sve što nije srpsko, glavni su pokazatelji motiva nasilnih akcija”, stoji u priopćenju vlade Kosova.

U vladinom priopćenju nakon sastanka Albina Kurtija s ambasadorima zemalja Kvinte i šefom EU ureda na Kosovu naglašeno je svi trebaju najoštrije osuditi nasilne akcije.

Na sastanku je istaknuta važnost i potreba za deeskalacijom situacije, navodi se u priopćenju.

Nekoliko stotina pripadnika desničarskih organizacija blokiralo je u ponedjeljak navečer nakratko autocestu kroz Beograd prosvjedujući zbog interveniranja KFOR-a na sjeveru Kosova. Prosvjednici, pretežito mladi, nosili su zastave Srbije i transparente s natpisima “Nema predaje”, uzvikujući “izdaja, izdaja” i „Kosovo je srce Srbije“.

Vučić je za utorak ujutro sazvao sastanak s predstavnicima zemalja Kvinte u Beogradu, te odvojene sastanke s veleposlanicima Rusije i Kine.

Albanski premijer Edi Rama poručio je vlastima u Prištini da pažljivo slušaju saveznike i da ne idu putem na kojem bi Kosovo pretrpjelo štetu. “To nije apel, nego potreba”, napisao je Rama na Twitteru, te dodao da za ozljede vojnika KFOR-a izravno smatra odgovornima “slijepe agresore”. “To, nažalost, šteti Kosovu u očima njegovih nezamjenljivih saveznika i prijatelja. Što duže traje ovaj opasan i nepotreban sukob, to više šteti Kosovu”, naveo je Rama.

Prema izvješćima beogradskih medija i portala sa sjevera Kosova, situacija u Zvečanu je poslije današnjih sukoba večeras mirna, a ispred zgrade općine i dalje su jake snage KFOR-a.

Novi prosvjedi Srba na sjeveru očekuju se i u utorak.

 

Facebook Comments

Loading...
DIJELI