Drastičan pad popularnosti populističke desnice u Njemačkoj

Screenshot

Podrška populističko-desničarskoj Alternativi za Njemačku (AfD) na putu je da se prepolovi, pokazuje ispitivanje javnog mnijenja objavljenog u nedjelju.

Prema ispitivanju Instituta Kantar a po nalogu dnevnika Bild am Sonntag, AfD bi trenutno biralo svega 9 posto birača što je osjetan pad u usporedbi s razdobljem prije izbijanja koronakrize kada je ova parlamentarna stranka uživala stabilnu podršku 15 do 16 posto birača.

Ovo je ujedno i najgori rezultat AfD-a u ispitivanjima u posljednjih dvije godine.

Prema istim rezultatima vladajuća demokršćanska Unija CDU/CSU se osjetno popravila te se sada stabilizirala na 38 posto. Demokršćanski partner u vladajućoj koaliciji, Socijaldemokratska stranka Njemačke (SPD) osvojila bi 18 posto.

Stranka Zeleni, koje se još donedavno nalazila iznad 20 posto trenutno uživa podršku 16 posto birača što se povezuje s trenutnim padom interesa građana za teme poput zaštite okoliša.



Analitičari procjenjuju da je uspon vladajućih stranaka u doba koronakrize očekivan.

Prema istraživanju javnog servisa Deutschlandfunk, objave AfD-a na društvenim medijima, što je do sada bio najjači propagandni instrument ove stranke, bilježe znatno slabije reakcije nego prije izbijanja koronakrize.

“Najjače komunikacijsko sredstvo AfD-a gubi na snazi. To prije svega leži u činjenici da u vrijeme krize prije vlada raspoloženje podrške umjesto kritike establišmenta”, rekao je za Deutschlandfunk komunikolog Johannes Hillije.

On je dodao kako trenutna podrška izvršnoj vlasti, koja je tipična za krizna vremena, i činjenica da se mjere vlade percipiraju pozitivno, dijametralno suprotna ideji iz koje AfD crpi popularnost a to je da establišment i elite žele naškoditi narodu.

AfD, koji je započeo kao pokret protivnika eura, je svoju popularnost stekao kritikom liberalne izbjegličke politike Angele Merkel.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI