Druga vrsta terorističkih napada i dalje prijeti Europi

Teroristička opasnost u Europi promijenila se u posljednjih pet godina, budući da propadaju džihadistička uporišta na Bliskom istoku, ali analitičari upozoravaju da Europa mora biti spremna za nove napade.

Al Kaida i Islamska država, terorističke organizacije odgovorne za najgore terorističke napade u posljednja dva desetljeća, izgubile su moć kao globalne organizacije.

Usprkos usitnjavanju tih organizacija u razne podružnice, njihova smrtonosna ideologija i dalje nadahnjuje pojedince na terorističke napade u njihovo ime.

Za nekoliko dana u Parizu sudit će se četrnaestorici zbog masakra novinara satiričkog magazina Charlie Hebdo u siječnju 2015., policajke i talaca u židovskom supermarketu, za što su odgovornost preuzeli Islamska država i Al Kaida.

Masakr je potaknuo val novih terorističkih napada u Francuskoj.



Najsmrtonosniji je bio masakr u pariškoj koncertnoj dvorani Bataclan u studenom 2015., kada je napadač ubio 130 osoba.

Plan napada osmislilo je vodstvo Islamske države u Siriji.

Stručnjaci smatraju kako nije vjerojatno da bi se takvi napadi mogli trenutno dogoditi, između ostalog zato što je Islamska država doživjela dramatičan gubitak teritorija i članstva u Iraku i Siriji.

Uobičajeniji su ove godine bili “izolirani pojedinci koje nisu primijetile obavještajne službe, kao i njihovi ograničeni ili nepostojeći kontakti s identificiranim džihadističkim mrežama”, rekao je za AFP izvor iz ureda francuskog protuterorističkog tužitelja.

Od 2015. u Francuskoj se dogodilo 17 zločina koji su označeni terorističkima.

Tri su se dogodila u 2020., a ni za jedan od njih odgovornost nije preuzela organizacija, već su počinitelji bili izolirani pojedinci s psihičkim problemima.

Međutim, protuteroristički tužitelji i dalje vide znakove grupnog djelovanja, uključujući “mreže lažnih dokumenata i financiranja”, kazao je izvor.

‘Napad je moguć’

Seth Jones iz Centra za strateške i međunarodne studije u Washingtonu navodi da su u proteklim godinama, operacije američke vojske i drugih, “desetkovale” mrežu inozemnih operacija Islamske države, budući da su ubijeni ili zatvoreni mnogi od ključnih operativnih vođa.

Pojedinci su također izgubili motivaciju da izvode napade u ime proglašenog kalifata, koji je gubitkom teritorija izgubio i status.

Ipak, ostaje mogućnost da Al Kaida izvede veći napad u Europi, navodi Jones, ali “to nije vrlo vjerojatno”.

Lakše u Africi

Međutim, planovi terorističkih napada i dalje se stvaraju.

Njemačke su vlasti u travnju objavile da su spriječile napad na američke vojne baze uhićenjem pet Tadžika, koje se optužuje da su djelovali u ime Islamske države.

Rizik su i džihadisti nakon odslužene zatvorske kazne u Europi, kao i džihadisti koji pobjegnu, ili budu oslobođeni iz zatvora na sjeveru Sirije, koje kontroliraju kurdske snage.

Tamo se nalazi određeni broj džihadista još od poraza Islamske države.

Jean-Charles Brisard, ravnatelj Centra za proučavanje terorizma (CAT) kazao je za AFP kako se ne mogu isključiti novi napadi Islamske države.

On navodi da će nove napade pokrenuti oni koji odsluže zatvorsku kaznu.

Prema podacima CAT-a 60 posto zatvorenika u Francuskoj, koji su osuđeni zbog djelovanja u ratnim zonama, ponovno počini zločin nakon odsluženja kazne.

Anonimni vojni izvor navodi da zapadna Afrika izaziva zabrinutost, pogotovo nakon što je Francuska rasporedila nove snage u lipnju i ubila čelnika Abdelmaleka Drukdela, lidera Al Kaide Magreb (AQIM).

“Mislim da je vjerojatnije da će AQIM poduzeti osvetnički napad protiv francuskih snaga ili drugih francuskih meta u Africi, a ne u Francuskoj”, kazao je Jones.

“Grupi je puno lakše djelovati u Africi”, dodao je.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI