DRUGI I ZAVRŠNI KRUG PARLAMENTARNIH IZBORA: Hoće li Macron provesti program zacrtan za sljedećih pet godina?

Foto: EPA/CHRISTOPHE PETIT TESSON

U Francuskoj su u nedjelju otvorena birališta jer je drugi i završni krug parlamentarnih izbora. Uskoro će se znati može li predsjednik Emmanuel Macron provesti program zacrtan za sljedećih pet godina nasuprot bloku ljevice pod vodstvom Jean-Luca Mélenchona.

Birališta su otvorena u 8 sati za izbor 577 zastupnika u Nacionalnoj skupštini.

Macronov je cilj ponovno osigurati apsolutnu većinu za centrističku koaliciju Zajedno kako bi mogao provesti planove u drugim mandatu, uključujući kontroverznu mirovinsku reformu i hitno potrebna poboljšanja u obrazovanju i zdravstvu.

Koaliciju ljevice Nova narodna ekološka i socijalna unija (Nupes) čine socijalisti, komunisti i zeleni, a vodi ih Mélenchon. Ona bi mogla spriječiti Macrona da postigne apsolutnu većinu.

Zadnje ankete dopuštene u petak predviđaju pobjedu koalicije Zajedno, no nije sigurno da će osvojiti apsolutnu većinu od 289 zastupnika u parlamentu od 577, a što je prag nužan za provedbu zacrtane politike i najavljenih reforma, piše u subotu agencija AFP.



Prvi rezultati izlaznih anketa očekuju se ubrzo po zatvaranju birališta u 20,00 sati.

Bez obzira na točan odnos snaga u parlamentu, Njemačka i Europa mogu i dalje računati na Francusku kao na pouzdanog partnera.

Francuska će također ostati sastavni dio ujedinjene fronte zapada protiv Rusije, agresora u ukrajinskom sukobu.

Očekuje se da će socijalisti i republikanci biti solidarni s Macronovom koalicijom o europskim pitanjima umjesto da ih blokiraju.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI