Društvene mreže pod pritiskom politike odlučuju, ako treba, i protiv slobode govora

Screenshot

Američka platforma sustavno uklanja sve objave u kojima se spominje ubijeni iranski general Kasim Sulejmani i to pravda američkim sankcijama.

Počelo je nakon što je američka vojska likvidirala vodećeg iranskog generala Kasima Sulejmanija. S Instagrama su redom nestajale objave koje spominju generala.

“Instagram je bio jedina platforma na kojoj smo se mogli slobodno izražavati”, rekao je Amir Rašidi, iranski stručnjak za digitalno pravo koji radi za njujorški Centar za ljudska prava u Iranu. “Sada nas i Instagram cenzurira.”

Oko 24 milijuna Iranaca koristi Instagram. Ta mreža, koja u ostatku svijeta služi prije svega za dijeljenje fotografija, u Iranu ima političku težinu. Naime, tamo su Facebook i Twitter blokirani od strane režima.

Međutim, sada se brišu unosi ne samo privatnih korisnika, novinara i aktivista za ljudska prava, nego i medija i novinskih agencija. Međunarodna federacija novinara tvrdi da je Instagram ukinuo profile petnaest iranskih novinara.



Koncern Facebook, kojem pripada i Instagram, priopćio je da je brisanje sadržaja u kojima se spominje general Sulejmani u skladu s američkim sankcijama protiv Irana.

Još u travnju prošle godine je predsjednik Donald Trump ponovio da je iranska Revolucionarna garda za SAD “teroristička organizacija”. Instagram je tada obrisao profile više članova Garde, među njima i samog generala Sulejmanija.

Poslije cenzure dolazi autocenzura

Sada su međutim na udaru cenzure svi koji spomenu Sulejmanija – oni koji za njim žale i oni koji samo informiraju o stanju u zemlji. “U vrijeme kada iranskim građanima treba pristup informacijama, nedopustivo je da Instagram cenzurira iranske medije, novinare i druge korisnike”, rekao je Anthony Bellanger, glavni tajnik Međunarodne federacije novinara.

Međutim, kako kaže Malte Engeler, njemački stručnjak za zaštitu podataka i sudac upravnog suda, američke platforme pod utjecajem politike iz Washingtona “odlučuju, ako treba, i protiv slobode govora”.

“Platforme riskiraju ako ostave neke objave – ali ništa ne riskiraju ako ih obrišu”, rekao je Engeler za DW. Zato, prema njegovim riječima, u Instagramu radije brišu i bezazlene postove.

Engeler je dodao kako time nastaje opasnost od takozvanog chilling efekta: “Pada spremnost da se javno izrazi mišljenje.” Tako bi korisnici Instagrama u Iranu mogli dvaput da razmisliti prije nego što nešto napišu, u strahu da bi mogli ostati bez pristupa ovoj društvenoj mreži, piše Mirjam Benecke za DW.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI