DRŽAVE ČLANICE EU-a VIŠE NEĆE MOĆI UVOZITI UGLJEN IZ RUSIJE: Embargo je dio petog paketa sankcija toj zemlji

Pixabay

U srijedu u ponoć završava prijelazno razdoblje nakon kojeg državama članicama EU-a više neće biti dopušteno uvoziti ugljen iz Rusije. Embargo je dio petog paketa sankcija Rusiji, dogovorenog u travnju na razini EU, a stupit će na snagu od četvrtka nadalje.

Države EU-a dogovorile su se o prijelaznom razdoblju od 120 dana kako bi industriji dale vremena da se prilagodi zabrani uvoza. Cilj je oslabiti rusko gospodarstvo u jeku njezine invazije na Ukrajinu.

Europska komisija je u travnju objavila da bi embargo na ugljen, Rusiju godišnje mogao stajati oko 8 milijardi eura.

Ujedno je prva sankcija Rusiji na polju energetike bio upravo embargo na ugljen. U kasnijem paketu Europska unija je zabranila uvoz ruske nafte kako bi pojačala pritisak na Moskvu.

No, to nije sve jer bi embargo na naftu trebao stupiti na snagu potkraj godine. Ipak, postoje iznimke za nekoliko država koje posebno ovise o ruskoj nafti. To uključuje i Mađarsku, kojoj će biti dopušten nastavak opskrbe naftovodima iz Rusije.Ruski operater naftovoda Transneft objavio je u utorak da je zaustavljen transport nafte iz Rusije za Mađarsku, Češku i Slovačku.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI