DRŽAVNI INSPEKTORAT POPUT TAJNE SLUŽBE: Tijekom provjere proizvoda moći će se koristiti tajnim identitetom

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Prema prijedlogu zakona koji se nalazi u javnom savjetovanju, državni inspektori će pri provjeri tehničkih zahtjeva i ocjenjivanju sukladnosti industrijskih proizvoda koji se nalaze na tržištu, moći kupovati uzorke, među ostalim i pod tajnim identitetom.

Troškove za to će snositi odgovorne kompanije, a to se odnosi i na one koje prodaju proizvode na daljinu.

Kako se navodi u obrazloženju, to je dio procesa usklađivanja domaćeg zakonodavstva s novom europskom uredbom koja je ljetos stupila na snagu te koja dopunjava i jača nadzor proizvoda na tržištu EU.


Pritom se osigurava sloboda kretanja roba na unutarnjem tržištu, a nesukladnim i nesigurnim proizvodima dovode se u opasnost građani i potencijalno se narušava tržišno natjecanje s kompanijama koje prodaju sukladne proizvode u Europskoj uniji.

U obrazloženju prijedloga hrvatskog Zakona o tehničkim zahtjevima za proizvode i ocjenjivanje sukladnosti, njime se uređuje način propisivanja tehničkih zahtjeva za proizvode, obveze gospodarskih subjekata, propisivanje zahtjeva koje moraju ispuniti tijela za ocjenjivanje sukladnosti, kontaktna točka za proizvode, jedinstveni ured za vezu i prekogranična uzajamna pomoć, inspekcijski nadzor i prekršajne odredbe.Ističe se kako se usvajanje predlaže po hitnom postupku jer je Uredba EU 2019/1020 u punoj primjeni od 16. srpnja, a Hrvatska ima obvezu što prije osigurati uvjete za njezinu provedbu.

No, provjeru proizvoda pri uvozu radi stavljanja na tržište EU obavlja Carinska uprava Ministarstva financija, a ovlasti samih inspektora i upravne mjere detaljno se propisuju. Što se tiče troškova inspekcijskog postupka, oni obuhvaćaju ispitivanje i provjeru sukladnosti proizvoda, troškove prijevoza inspektora te kupnje uzoraka proizvoda, uključujući i slučajeve kupnje pod tajnim identitetom.

Prema europskoj uredbi, tijela koja nadziru tržište imat će veće ovlasti, a posebice se to primjenjuje kada se proizvod prodaje na daljinu odnosno putem Interneta. U samoj Uredbi pobraja se niz ovlasti tijela za nadzor tržišta, pa se navodi i ovlast za kupnju uzoraka proizvoda i pod tajnim identitetom “kako bi se te uzorke pregledalo i kako bi se nad njima proveo obrnuti inženjering radi utvrđivanja nesukladnosti i prikupljanja dokaza”.

U prekršajnim odredbama se navodi da će se novčanom kaznom od 50.000 do milijun kuna kazniti prekršaji proizvođača i ovlaštenih zastupnika ako stave na tržište proizvod koji nije oblikovan i proizveden u skladu s propisima, ako ne provode ispitivanje uzoraka, ako ne osiguraju nadležnom inspektoru sve podatke i dokumente, ne stave propisanu oznaku CE ili ako ih se označi oznakama koje su slične oznaci CE te mogu dovesti potrošače u zabludu, kao i za niz drugih prekršaja. Za njih će biti kažnjena i odgovorna osoba u tvrtki i obrtnik novčanom kaznom od 20.000 do 50.000 kuna. Uvoznik će se kazniti od 25.000 do 500.000 kuna, a odgovorna osoba od 15.000 do 50.000 kuna.

Kazne su predviđene i za distributere te “pružatelje usluga provođenja narudžbi”, piše Jutarnji list.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI