DRŽAVNI VRH U OKUČANE DOLAZI ZASEBNO POLAGATI VIJENCE: Evo kako su to objasnili taj potez

Photo: Hrvoje Jelavic/PIXSELL

U Okučanima će danas biti obilježena 26. obljetnica Vojno redarstvene operacije (VRO) ‘Bljesak’. Sukladno aktualnim preporukama Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, ovogodišnje obilježavanje provest će se uz sukcesivni dolazak izaslanstava.

Programom je predviđeno u 8,55 sati čitanje imena poginulih hrvatskih branitelja u VRO ‘Bljesak’, nakon ćega će Kadeti MORH-a i MUP-a položiti ruže na Kocke spomen-obilježja. U vremenu od 9 do 10,45 sati planirano je polaganje vijenaca i paljenje svijeća podno spomen-obilježja “Kocke vedrine” sa sukcesivnim dolaskom izaslanstava ispred Spomenika s vremenskim razmakom od 30 minuta.

Polaganje vijenaca u razmacima od pola sata

Predsjednik Republike Zoran Milanović prvi će položiti vijence u 9.30 sati. U izaslanstvu predsjednika Milanovića pri polaganju vijenca bit će, uz ostale, načelnik Glavnog stožera OS RH admiral Robert Hranj, savjetnik predsjednika RH za obranu i nacionalnu sigurnost Dragan Lozančić, posebni savjetnik predsjednika za veterane Domovinskog rata Marijan Mareković i zamjenik načelnika GS OS RH general-pukovnik Siniša Jurković.

U 10 sati vijenac će pak položiti predsjednik Sabora Gordan Jandroković, a u 10.30 sati vijenac i svijeće polaže predsjednik Vlade Andrej Plenković.

Uz predsjednika Vlade bit će potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved, potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović, ministar obrane Mario Banožić i ministar rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike Josip Aladrović.



‘Bljeskom’ oslobođena Zapadna Slavonija

Podsjetimo, “Bljeskom” su u manje od 32 sata Hrvatske snage s oko 7200 vojnika i policajaca oslobodile zapadnu Slavoniju odnosno oko 500 četvornih kilometara hrvatskog teritorija koji je četiri godine bio okupiran.

Uspostavljen je i nadzor nad autocestom Zagreb-Lipovac te željezničkom prugom prema istočnoj Slavoniji. U operaciji su poginula 42 hrvatska branitelja, a 162 bila su ranjena.

 

Facebook Comments

Loading...
DIJELI