DRŽAVNI VRH OBILJEŽIO ‘BLJESAK: Nije moglo proći bez podbadanja: Plenković malo ‘spustio’ Milanoviću! Evo što mu je poručio

Danas se  1. svibnja obilježava se i vojno-redarstvena akcija (VRO) “Bljesak” kojom je prije 26. godina od okupacije oslobođena zapadna Slavonija.

Protokol sukcesivnog polaganja vijenaca počeo je u 9 sati.

Predsjednik Milanović  prvi je od državnog izaslanstva položio vijenac poginulim braniteljima u pratnji načelnika Glavnog stožera OS RH Roberta Hranja a uz njih u izaslanstvu su još bili savjetnik predsjednika RH za obranu i nacionalnu sigurnost Dragan Lozančić, posebni savjetnik predsjednika za veterane Domovinskog rata Marijan Mareković i zamjenik načelnika GS OS RH general-pukovnik Siniša Jurković.

S nakon njega to će učiniti i predsjednik Sabora Gordan Jandroković te premijer Andrej Plenković.

Foro: Screenshot HRT

“Hrvatski junaci su odlučnošću, strpljenjem oslobodili ovaj dio Hrvatske i omogućili da se u kolovozu 1995. Hrvatska spoji, bilo je to malo dobrih i hrabrih ljudi, mi ostali smo bili u Zrinjevcu i Ženevi, u kadrovskim službama, njima vječno hvala i slava herojima”, rekao je kratko Milanović i potom otišao iz Okučana bez daljnjih pitanja novinara i bilo kakvih daljnih izjava.



Predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković predvodio je izaslanstvo Hrvatskog sabora i položio je vijenac u 10 sati.

Podsjetimo, prvi u protokolu bio je predsjednik Zoran Milanović koji je vijenac položio u 9:30, a premijer Andrej Plenković to će učiniti u 10:30.

Jandroković je rekao kako u ime Sabora s velikim ponosom dolazi ovdje iskazati poštovanje hrvatskim herojima koji su izveli jednu od najvažnijih operacija u ratu kojom su slomili kralježnicu projektu velike Srbije.

“Iskazujem poštovanje prema svima koji su sudjelovali i onima koji su dali život”.

Novinari su ga pitali kako komentira odvojeno polaganje vijenaca.

Rekao je da danas ne želi komentirati podjele već iskazati poštovanje onima koji su zaslužni jer je danas dan kada svi moramo biti zajedno i iskazati zahvalnost braniteljima i onima koji su nas doveli do slobode!, istaknuo je Jandroković.

Premijer zadnji položio vijenac

Predsjednik Vlade Andrej Plenković je s izaslanstvom položio vijenac u 10.30 sati.

Uz predsjednika Vlade su potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved, potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović, ministar obrane Mario Banožić i ministar rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike Josip Aladrović.

Plenković je rekao kako su danas u Okučanima kako bi odali počast hrvatskim herojima.

“Ovdje je 51 kocka vedrine u spomen onima koji su dali život za slobodu, hvala im, njihovim suborcima. Hvala ministru branitelja koji je potaknuo da se napravi ovako lijep spomenik. Vlada je donijela jedinstven Zakon o braniteljima, odlučili smo ispraviti neke stvari jer je Domovinski rat temelj naše države. U budućnosti ćemo učiniti sve za dignitet Domovinskog rata”, rekao je.

Dodao je da je bitno da su danas svi tu, za razliku od lani, referiravši se na prošlogodišnju obljetnicu ‘Bljeska’ s koje je Milanović otišao nakon što je vidio čovjeka u majici ‘Za dom spremni’.

 

 

Facebook Comments

Loading...
DIJELI