DRŽAVNO ODVJETNIŠTVO O PADU DRONA: ‘Utvrđeno je da se radilo o avio bombi sa pripadajućim upaljačem’

foto HINA/ Admir BULJUBAŠIĆ/ lsd

Županijsko državno odvjetništvo u Zagrebu u srijedu se oglasilo o rezultatima balističkog i kemijsko-fizikalnog vještačenja bespilotne letjelice koja je u Zagrebu pala 10. ožujka.

“S obzirom na objavljene informacije u sredstvima javnog priopćavanja o rezultatima provedenog vještačenja, i zaprimljene upite novinara, Županijsko državno odvjetništvo u Zagrebu, sukladno zakonskim odredbama, odgovara kako se postupanje ovog državnog odvjetništva nastavlja.

Županijsko državno odvjetništvo u Zagrebu je radi analize tragova izuzetih na mjestu događaja, dosad, izdalo naloge za provođenje više vrsta vještačenja (kemijsko-fizikalnih, mehanoskopskog, balističkog, toksikološkog) te je zatraženo stručno mišljenje zrakoplovno-tehničke struke”, stoji u priopćenju DORH-a.

“Balističkim vještačenjem metalnih fragmenata utvrđeno je da se radilo o avio bombi sa pripadajućim upaljačem”, poručuju iz DORH-a, ali i dodaju kako “rezultati dosadašnjeg tijeka kriminalističkog istraživanja i rezultati dijela provedenih vještačenja, ne daju osnovu za donošenje konačnog zaključka”, nastavlja se u priopćenju DORH-a.

“S obzirom na navedeno, ovo državno odvjetništvo u koordinaciji s nadležnim tijelima uključenima u kriminalističko istraživanje (predstavnici Centra za forenzična ispitivanja, istraživanja i vještačenja „Ivan Vučetić“, Ravnateljstva policije – Uprave kriminalističke policije, Vojne policije i obavještajnih agencija) nastavlja s radom na predmetu u cilju utvrđivanja svih relevantnih činjenica okolnosti pada bespilotne letjelice.Ovo priopćenje je objavljeno sukladno članku 60. stavku 3. Zakona o državnom odvjetništvu prema kojem državni odvjetnik može, kada to nalaže interes javnosti, o tijeku izvida izvijestiti javnost. U takvom slučaju javnost će se obavijestiti samo o radnjama koje su poduzete ili se poduzimaju, bez navođenja imena sudionika u postupku i sadržaja tih radnji”, dodaje se.

Inače, Nova TV u utorak je navela kako na dijelovima bespilotne vojne letjelice na kojima je završeno vještačenje nije bilo tragova eksploziva. Uzorci vještačeni u Centru za vještačenje “Ivan Vučetić” nisu pokazali tragove eksploziva na dijelovima koji su analizirani, izvijestili su kratko u Dnevniku Nove TV. Navode i kako je to suprotno svim dosadašnjim tvrdnjama Vlade i Ministarstva obrane te da su za komentar zvali Ministarstvo unutarnjih poslova i Državno odvjetništvo, no nisu ga dobili.

Predsjednik Republike Zoran Milanović jučer je poručio kako još uvijek čeka nalaz vještačenja. “Gdje je nalaz Centra za kriminalistička vještačenja ‘Ivan Vučetić’ u kojem se to kiseli nekoliko dana? S obzirom na to da se o toj istrazi priča kao o javnom dobru, kad već ljudima pokazujemo krhotine tog drona, da vidimo kakav je stvaran forenzički i kemijski nalaz uzoraka koji su izuzeti”, naglasio je predsjednik Zoran Milanović.

Premijer Andrej Plenković prošlog je tjedna rekao kako imaju pouzdane i provjerene informacije da je letjelica bila naoružana, da je došlo do eksplozije i da je najvjerojatnije riječ bila o avio-bombi koja je eksplodirala u tlu.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI