DUGOTRAJNI PREGOVORI USPJEŠNO ZAVRŠENI! Premijer slavodobitno objavio: ‘Dogovor je postignut i stižu povišice’

Foto: Screenshot N1

Završen  je novi krug pregovora s 11 sindikata koji su jednoglasno odbili prethodnu ponudu vlade za povećanje plaća i najavili prosvjede 8. studenog diljem Hrvatske. Tjedan dana potom planiraju veliki zajednički prosvjed u Zagrebu. Sindikati javnih službi ostaju pri zahtjevima za povećanjem osnovice za 8 posto odmah i još 5 posto iduće godine. Ovaj put pregovorima se priključio i Andrej Plenković.

Nakon završetka pregovora premijer i čelnici sindikata su izašli pred novinare.

“Dogovoreno je da se s 1. listopada povisi osnovica plaća za 6 posto, a od travnja još 2 posto. Dogovorili smo da se formalni pregovori u idućoj godini nastave u trećem tjednu rujna. Dogovorili smo podizanje božićnice s 1500 na 1750 kuna, povećanje regresa s 1500 na 1700 kuna te dara za dijete s 600 na 754 kune. To je rezime današnjeg dogovora”, rekao je Plenković zahvalivši sindikatima na kompromisu.

Sanja Šprem, predsjednica Sindikata hrvatskih učitelja, ocijenila je da je došlo do značajnog iskoraka u ponudi Vlade.

“Svi sindikati su se izjasnili da će ići na referendum ili izjašnjavanje svojih članova, neki će odraditi odluke i na svojim tijelima. O rezultatima ćemo izvijestiti u ponedjeljak kako bismo mogli potpisati u 16 sati te kako bi se moglo primijeniti rast od 1. listopada”, kazala je Šprem dodajući da je konačna odluka uvijek na tijelima sindikata.



“Na svakom od člana je da rezonira kompletnu ponudu. Napominjem došli smo do iskoraka u odnosu na prošlu ponudu”, dodala je Šprem.

Plenković je odgovorio na pitanje upućeno sindikatima boje li se da iduće godine Vlada, kao i u prošloj krizi, neće ispuniti obećano.

“Nije ovo 2008. Ovo je jedna velika kriza s kojom živimo sada već treću godinu. Kriza covida, energetska kriza, prehrambena kriza, kriza inflacijskih pritisaka, ali kriza s kojom se nosimo. Ova kriza dolazi u trenutku kada će Hrvatska za dva mjeseca postati članica europodručja, kada smo devet i pol godina u članstvu EU, nakon politike odgovornog upravljanja naše Vlade, u trenutku kada smo proteklih godina izašli iz procedure prekomjernog proračunskog manjka i makroekonomskih neravnoteža i osigurali zemlji najveći kreditni rejting u povijesti…”, nabrojao je predsjednik Vlade.

Rast osnovice od 6% od 1. listopada će državu koštati 600 milijuna kuna koje će se osigurati kroz rebalans i raspodijele unutar proračuna, a drugi krug povećanja osnovice, 2% u travnju, će državu koštati oko 500 milijuna kuna, rekao je Plenković.

 

 

Facebook Comments

Loading...
DIJELI