DVIJE FAVORITKINJE ZA VRUĆU FOTELJU! Vladajući HDZ želi iz utrke izbaciti njihovu jaku kritičarku: No što će o svemu reći Plenković?

Davor Pongracic/Cropix

Čak četvero kandidata sudjeluje u utrci za predsjednika Povjerenstva za spriječavanje sukoba interesa, a na tu poziciju ponovno pretendira aktualna šefica Nataša Novaković koja se nada osvajanju još jednog mandata u trajanju od pet godina.

Uz nju, tu je i trenutna članica Povjerenstva Aleksandra Jozić-Ileković, ali i dvije pravnice iz državne uprave Nika Nodilo Lakoš i Ines Pavlačić. Kao što je poznato procedura je takva da se predsjednik i članovi Povjerenstva biraju tajnim glasovanjem, pri čemu im je za izbor potrebno više od pola svih zastupničkih glasova, odnosno minimalno njih 76.

To pak znači da bez glasova vladajuće većine šef odnosno šefica Povjerenstva neće biti izabrana, a uz to treba podsjetiti kako je premijer Andrej Plenković već neko vrijeme na ratnoj nozi s Novaković što pak znači da je njen opstanak na čelu Povjerenstva u najmanju ruku upitan.

Prvi put izabrana uz pomoć HDZ-a

Iako je Novaković prvi puta na čelo Povjerenstva izabrana uz potporu Plenkovićeva HDZ-a ona je svoj mandat odradila ne mareći previše za stranački predznak onih čija su se imena našla pred njom, zato se i jest zamjerila ne samo premijeru Plenkoviću već i članovima vladajuće stranke među kojima se šuška da premijer svoju favoritkinju vidi u članici Povjerenstva Jozić-Ileković koja se nerijetko suprotstavljala stajalištima šefice Novaković i ostalih članova Povjerenstva.

Iako joj kritičari iz oporbenih redova nisu naklonjeni oni koji poznaju Jozić-Ileković potvrđuju da ona možda jest blaga, ali da definitivno njenim izborom Povjerenstvo ne bi izgubilo na značaju pošto se radi o iskusnoj ženi s bogatim pravničkim iskustvom koja je prošla put od pripravnice na zagrebačkom Županijskom sudu pa sve do zamjenice predstojnika Vladina Ureda za zakonodavstvo, savjetnice ministra uprave, potpredsjednice Državnog izbornog povjerenstva.Iskustvo kandidatkinje Jozić-Ileković doista nije upitno, no neupitno je i to da je Novaković kao predsjednica Povjerenstva prilično uspješno naslijedila svoju prethodnicu Daliju Orešković te da je suprotno očekivanjima odradila korektan posao boreći se s političarima koji su ulovljeni u sukobima interesa.

Na popisu tih političara u nekoliko navrata pojavio se i premijer Plenković koji je i javno polemizirao s Novaković koja se unatoč tome nije dala pokolebati. Hoće li je to stajati pozicije ili će Plenković ipak ignorirati njene kritike i odluke donesene protiv članova vladajuće stranke ostaje za vidjeti.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI