DZS OPOVRGAVA NEKE POPISIVAČE: ‘Naknada popisivačima stanovništva bit će isplaćena u skladu s obavljenim poslom’

Foto: Igor Kralj/PIXSELL

Iz Državnog zavoda za statistiku objavili su da će naknada popisivačima stanovništva biti isplaćena u skladu s obavljenim poslom. Time je odgovoreno na nezadovoljstvo nekih popisivača koji tvrde da im neće biti isplaćen dogovoreni iznos naknade zbog čega odbijaju vratiti laptope.

To je nezadovoljstvo iskazao dio popisivača ispostave Gornji grad – Medveščak koji su odlučili zadržati zaduženu opremu jer je DZS, kako pišu mediji, dan nakon dovršetka popisa izmijenio odluku o određivanju novčane naknade zbog čega bi neki od popisivača trebali dobiti i do 2700 kuna manje iznose od planiranoga.

Neki popisivači iz ostalih gradova također su se požalili u medijima da ne mogu dobiti naknadu za raspršenost iako su obilazili zagrebački Gornji grad s dosta nestambenih objekata, ali i onih napuštenih zbog potresa jer se ona po dopunjenom pravilu dobiva samo za ruralna područja.


Iz DZS-a je priopćeno da će naknada popisivačima biti isplaćena u skladu s obavljenim poslom i da vjerodostojnost popisa stanovništva neće biti dovedena u pitanje radi osobnog nezadovoljstva nekoliko popisivača koji zasjenjuju rad gotovo osam tisuća popisivača na području Hrvatske koji su, ističu, “predano radili u posebno teškim epidemiološkim uvjetima”.

U DZS-u napominju da se u ostalim županijama i ostalim dijelovima Grada Zagreba povrat opreme zadužene prije početka popisa odvija bez problema i da je u većini županija oprema vraćena.Vezano za prozivke da popis stanovništva još nije gotov, iz Zavoda su poručili da su po završetku popisa dobili prijavu od pojedinih građana da popisivač nije obišao i popisao njihovo kućanstvo, ali su nakon provjere svih prijava utvrdili da nijedna ulica nije zaobiđena od strane popisivača.

Zavod objašnjava da sve zgrade sadrže stanove s oznakama da su se građani sami popisali ili da je kućanstvo popisao popisivač putem intervjua te da određeni broj praznih stanova u kojima popisivač nije zatekao nikoga i nitko mu se nije javio unatoč obavijesti ostaje u okviru statističke pogreške te neće utjecati na vjerodostojnost prikupljenih podataka i rezultate popisa.

Slijedom upita medija o iznosima naknada predviđenih za popisivače i kontrolore, iz DZS-a su istaknuli kako su one utvrđene odlukom od 31. kolovoza u neto iznosima od osam kuna za ispunjeni upitnik za osobu, po četiri kune za ispunjeni upitnik za kućanstvo i osam kuna za preuzimanje kontrolne šifre.

Kontrolorima je pak za obavljanje poslova određena naknada u neto iznosu od 5600 kuna, a također je utvrđena jednokratna naknada od 400 kuna za edukaciju popisivača i kontrolora koji su sudjelovali u popisivanju na terenu.

“Svi iznosi jasno su iskomunicirani s popisivačima i kontrolorima prilikom njihove edukacije, kao i u svim medijskim nastupima zaposlenika Zavoda i oni nisu bili predmet nikakvih kasnijih izmjena odluke”, ističu u DZS-u.

Vezano za naknade za raspršenost terena, Zavod je naveo da je ona definirana odlukom na način da se naknada može iznimno povećati za dodatni učinak, zbog raspršenosti terena.

Objašnjavaju da je riječ o naknadi koja se isplaćuje temeljem izvršenog popisnog posla u iznimnim situacijama, o čijoj opravdanosti isplate, ovisno o različitosti terena popisnih krugova koje je zadužio popisivač odlučuje koordinator na prijedlog kontrolora i instruktora.

Riječ je o dijelovima Sisačko-moslavačke, Karlovačke, Ličko-senjske, Zagrebačke i Splitsko-dalmatinske županije, odnosno teško dostupnim područjima na otocima i u dalmatinskom zaleđu te pustim područjima Like, Gorskog kotara i zapadne Slavonije, ali i onim područjima na kojima se nalazi veliki broj vikendica.

Tumačenje raspršenosti dodatno je objašnjeno internim financijskim uputama kojima je također propisano je da u posebnim slučajevima koordinator pridržava pravo odrediti naknadu za raspršenost terena ovisno o posebnim okolnostima.

Podsjetimo, popis stanovništva, kućanstava i stanova 2021. završen je 14. studenoga i sada slijedi faza obrade podataka čiji se prvi rezultati očekuju sredinom siječnja, točnije 60 dana od završetka popisa.

 

Facebook Comments

Loading...
DIJELI