EBRD KREDITIRA ZAGREBAČKI HOLDING: S 50 milijuna eura podupire se likvidnost

Wikimedia Commons

Kreditom od 50 milijuna eura Europska banka za obnovu i razvoj (EBRD) podupire likvidnost Zagrebačkog holdinga, objavio je EBRD.

Kako se navodi, Grad će sredstva iz EBRD-ovog kredita koristiti za potporu likvidnosti Zagrebačkog holdinga, društva odgovornog za usluge vodoopskrbe i odvodnje otpadnih voda, gospodarenje otpadom, održavanje javnih površina i javnih cesta u Gradu, te Zagrebačkog električnog tramvaja.

Osigurana sredstva podrška su Gradu Zagrebu i gradskim trgovačkim društvima u premošćivanju neravnoteža uzrokovanih covid krizom i potresima koji su pogodili područje glavnog grada tijekom 2020. godine i prouzročili ukupnu materijalnu štetu veću od 11 milijardi eura.

“EBRD ima veliko iskustvo u financiranju komunalnih poduzeća, bilo kroz direktno financiranje projekata ili kroz pružanje potpore za poboljšanja financijskog i organizacijskog upravljanja komunalnih poduzeća, te se nadamo nastavku suradnje s Gradom”, rekla je direktorica EBRD-a za Hrvatsku Victoria Zinchuk.

Gradonačelnik Zagreba Tomislav Tomašević istaknuo je da Grad pozdravlja “ovu prijeko potrebnu financijsku potporu i nada se da će razviti sveobuhvatan program suradnje s EBRD-om”.“Ne samo da želimo razviti zeleniji, čišći Zagreb, nego također želimo reformirati komunalne tvrtke i računamo na potporu EBRD-a u tome”, naglasio je Tomašević.

EBRD je i ranije ulagao u Grad Zagreb, pa je tako 2016. godine uložio 5,9 milijuna eura u domaćoj valuti u obveznice Zagrebačkog Holdinga za koje je u cijelosti jamčio Grad Zagreb. EBRD je značajan strani ulagač u Hrvatskoj te je do danas uloženo 4,2 milijarde eura, navedeno je u priopćenju.

 

Facebook Comments

Loading...
DIJELI