EKONOMIST KOJI JE PREDVIDIO KRIZU 2007.-2008.: Slijedi majka stagflacijskih dužničkih kriza

Screenshot

Nouriel Roubini, poznatiji pod nadimkom Dr. Doom ekonomist je koji je zadobio pažnju javnosti nakon što je predvidio slijed događanja financijske krize 2007. – 2008. godine, a ovoga je puta napisao članak za Project Syndicate u kojem očekuje „staglflacijsku krizu duga“, piše Jutarnji list.

Roubinov je članaka izrazito pesimističan, no podsjetimo se što je rekao nobelovac Paul Krugman za Roubinijevo predviđanje krize 2005. te 2006. Tada se njegova najava krize činila pretjeranim, dok je kriza u stvarnosti bila gora.

Sada je ključna Roubinijeva teza kako su godine stimulativne fiskalne i monetarne politike dovele globalnu ekonomiju na tračnice usporenog vlaka koji vozi prema kombinaciji usporenog gospodarskog rasta i visoke inflacije. Takvu stagflaciju već smo vidjeli, podsjeća Roubini, u 1970-im godinama, ali sada smo k tome suočeni sa spiralom dugova, što će centralne banke dovesti u nemoguću poziciju.

Razvijene zemlje i tržišta u nastajanju ulaze na nepoznati teritorij sporog rasta i visoke inflacije u kombinaciji s ekstremnim razinama zaduženosti. Tako nešto još nije zabilježeno u suvremenoj ekonomskoj povijesti jer, u pravilu, stagflacija ne dolazi uz krizu duga.

U 70-ima je tako inflacija, ako ništa drugo, smanjila nominalnu vrijednost dugova s fiksnim prinosima u razvijenim zemljama. Za razliku od toga, krizi 2007.-2008. godini, visoka razina zaduženosti bila je otponac pucanja balona na tržištu nekretnina, ali su prateća financijska kriza, odnosno krah kreditnog tržišta odveli ekonomiju u smjeru deflacije. Sada se uz fiskalne i monetarne stimulanse generira inflacija te uz ogromnu razinu dugova, pogotovo javnih, stvara “majka stagflacijskih dužničkih kriza u godinama koje dolaze”, napisao je Roubini, piše Jutarnji list.



Facebook Comments

Loading...
DIJELI