EKONOMSKI ANALITIČAR KOMENTIRAO KOMUNIKACIJU PREDSJEDNIKA I PREMIJERA: ‘Dosegnuta je osobna razina nesnošljivosti’

Photo: Boris Scitar/PIXSELL

Politički analitičar Davor Gjenero za HRT je komentirao komunikaciju između predsjednika Zorana Milanovića i premijera Andreja Plenkovića te ostala politička zbivanja. On smatra kako sukob predsjednika i premijera nije samo politički prijepor već je dostigao i osobnu razinu nesnošljivosti.

“Ovo postaje vrlo neugodna situacija. Meni se čini da u zadnje vrijeme predsjednik Vlade izrazito nastoji ne sudjelovati u sukobu. Izrazito nastoji izbjegavati sukob i ne zaoštravati ga. On se unutar prošle godine odvijao uglavnom na unutarnjem političkom planu. U zadnje vrijeme je prešao nadnacionalnu razinu, razinu Europske unije i to sada postaje vrlo neugodno. Predsjednik Republike Hrvatske na jedan neodgovoran i populistički način dovodi u pitanje dobre politike koje aktualna administracija vodi u odnosu na Europsku uniju”, rekao je Gjenero.

Dodao je kako takav odnos predsjednika i premijera više ne zabavlja građane jer oni očekuju stabilnost.

“Građani ne očekuju sukobe unutar političke klase u razdoblju za koji su im povjerili mandat. Očekuju od političara da se ponašaju unutar ustavnih ovlasti i obaveza i da rade posao političara. Tu se radi o usklađivanju interesa i postavljanju kompromisa. U ovoj situaciji imamo nešto što je suprotno tome. To postaje sve više zabrinjavajuće”, istaknuo je.

Ekonomski analitičar naglašava kako kritike aktualne administracije i premijera ne izostaje samo zbog kapaciteta opozicijskih lidera već zbog toga što Vladu treba kritizirati, ali u okvirima unutar ustavnog luka.



“Milanović se ponaša kao izvaninstitucionalni igrač. Ne zastupa nijednu racionalnu vrijednosnu poziciju iz tog spektra ustavnog luka. Milanović je preuzeo retoriku alternativnih činjenica, retoriku izvansustavnog nastupanja i retoriku podilaženja, suzbijanja straha ili poticanja neurotskog straha kod jednog dijela birača koje se onda želi iskoristiti kao destabilizirajući faktor u odnosu na sustav”, zaključio je Gjenero.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI