EKONOMSKI ANALITIČAR O CIJENAMA I INFLACIJI: ‘Mi smo robovi regulacije, a Hrvatska je preregulirano tržište’

Screenshot/N1

Cijene goriva i inflaciju u Hrvatskoj za N1 je komentirao ekonomski analitičar Damir Novotny.

Rekao je kako je “Vladin intervencionistički prostor u cijene goriva vrlo ograničen”.

“Može izbaciti još nešto trošarine, uvesti plivajući PDV, može zamrznuti u najgorem slučaju cijene. Imali smo već takvu odluku (smrzavanje), koja nija polučila određeni rezultat. Nije ni smanjenje PDV-a kod drugih artikala. Vlada jednostavno nema utjecaja na cijene, one se ne mogu fiskalnim mjerama regulirati niti ih treba regulirati. Cijene su odnos ponude i potražnje. Ako je potražnja velika, a ponude nema dovoljno, naravno da ciejne rastu. To je sad kod sirove nafte i derivata. Cijena sirofe nafte pada, a mediteranskih derivata raste – očito oni dolaze iz drugih izvora. Formulu koju svakog tjedna radimo oslonjena je na cijene derivata na Mediteranu, što nema nikakve tržišne logike jer većina dolazi iz rafinerija u Mađarskoj koje se snabdijevaju ruskom jefitnom naftom. Taj cijeli mehanizam regulatorni bi trebalo redefinirati”, istaknuo je.

Dodao je kako je netko takvu formulu davno osmislio, a mi se i dalje povodimo za njom. naglasio je kako smo “robovi regulacije, Hrvatska je inače preregulirano tržište”.

“Sve je regulirano pa tako i cijena nafte i drugih roba. Što je potpuno nepotrebno. Regulacija vodi do špekulacija, vodi do nestanka roba na tržištu. Formula vezana za Mediteran je potpuno besmislena jer koliko točno dolazi derivata s mediteranskog tržišta to mi u javnosti ne znamo, ali zapravo vrlo malo jer je većina nabave derivatima dolazi putem INA-e i MOL-a. To je zapravo jedan zastarjeo, anakron način oblikovanja maloprodajnih cijena. Treba to prepustiti tržištu, ali moramo imati na umu da INA i MOL kontroliraju gotovo 60 posto opskrbe tržišta kroz svoja maloprodajna mjesta. Oligopol je uvijek oligopol, nema dovoljno konkurencije”, istaknuo je ekonomski analitičar.



Prema njegovim riječima, najboja bi bila liberalizacija cijena.

Osvrnuo se i na nikad veću inflaciju.

“U tih 10 posto vidimo snažnu komponentu anticipiranja budućih cijena, očekivanja da će cijene rasti pa već sada u te cijene ugrađujemo ta očekivanja. Ne postoji štit u tržišnoj ekonomiji, osim u planskoj. Ne možemo u tržišnoj cijeni stvoriti štit od cijene, pogotovo ovih cijena koje su vanjski šokovi. Možemo se boriti jedino monetarnim mjerama, a to znači manje novca, ali to onda znači i recesiju”, zaključio je Novotny.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI