Ekskluzivno! Koga štiti hrvatska obavještajna služba?

Screenshot

U novom broju tjednika 7dnevno objavili smo ekskluzivnu priču i fotografiju Milorada Pejića, optuženika za sudjelovanje u zločinu na Ovčari, koji živi i radi u Engleskoj. Pejića smo istraživali dulje vrijeme. Razgovarali smo s policijskim istražiteljima, svjedocima i borcima za ljudska prava iz Srbije. Svi oni suglasni su u ocjeni da Srbija nije osudila glavne nalogodavce i počinitelje zločina na Ovčari.

Specijalni sud za ratne zločine u Beogradu na višedesetljetne zatvorske kazne osudio je samo optuženike koji su prokazivali i druge počinitelje. Također, opći je dojam da se pokušala zataškati uloga vrha JNA i KOS-a. Pejića tereti veći broj svjedoka, kako sa hrvatske, tako i srpske strane. Tokom istraživanja, došli smo i do informacije da je Milorad Pejić navodni suradnik SOA-e. Kako nismo mogli provjeriti tu informaciju, ona je izostavljena iz teksta. Milorad Pejić je nakon napuštanja Srbije 1999. postao britanski državljanin. Prema našim saznanjima, redovito dolazi u Hrvatsku, a prije par godina prodao je svoju kuću na području Vukovara.

Nakon objave spomenutog teksta u kojem prenosimo i dio razgovora sa suspendiranim istražiteljem ratnih zločina Nikolom Kajkićem, Pejić se obratio Kajkiću i zaprijetio mu SOA-om. Inače, ovo nije prvi slučaj da se Milorad Pejić obraća policijskom istražitelju Nikoli Kajkiću. Imali smo prilike vidjeti i neke njegove ranije poruke. Zanimljivo, on u ni jednoj poruci koju smo vidjeli ne tvrdi da je nevin, niti osporava da je sudjelovao u zločinu na Ovčari, već uglavnom prijeti i poziva se na obavještajne autoritete. Nakon što je ovog vikenda poslao poruku Kajkiću, u kojoj ga obavještava da je na stalnoj vezi sa SOA-om, poslali smo upit Središnjoj obavještajnoj agenciji je li on uistinu njihov suradnik?

Na svom facebook profilu oglasio se Kajkić, koji Pejićeve poruke tumači kao jasnu i eksplicitnu prijetnju. Ispod njegovog statusa javili su se i neki potencijalni svjedoci koju su iznijeli svoja iskustva s Pejićem.

Jasna Perak, udovica hrvatskog branitelja, komentirala je Kajkićevu objavu sljedećom tvrdnjom.



„Čuvajte se gos. Kajkić. Toga četnika, nažalost poznam. On je i prije rata bio zlo od čovjeka. Odrastao je sa mojim bratom, i uvjerena sam da je taj Milorad Pejić učesnik u ubojstvu moga brata na Ovčari. Damir Kovačić-Kole moj brat, Mato Perak moj suprug, Zorislav Gašpar, Damjan Samarđić, Josip Zeljko ubijeni na Ovčari a taj četnik ih je sve jako dobro poznavao. Odrastao je sa njima u ulici gdje smo svi živjeli. Sve ih je vidio na Ovčari i nije htio nikoga spasiti„, napisala je Jasna Perak.

Nikola Kajkić joj je na to odgovorio da je „Pejić radio mnogo gore stvari od toga što nikog nije spasio.“

Njegovu objavu prenosimo u cijelosti. Nadamo se i odgovoru SOA-e, koji ćemo isto tako objaviti.

„Dragi prijatelji, nažalost put do istine je sve teži…
Odlučio sam s Vama podijeliti današnje poruke upozorenja koje mi je putem sms-om uputio Milorad Pejić, optuženik za ratni zločin na Ovčari pred specijalnim sudom u Beogradu. Naime, nakon nedavno objavljenog članka u listu 7dnevno, kojeg je izvrsni novinar Marin Vlahović napisao temeljeno na javno dostupnim podacima sa stranica Haškog suda i engleskih portala, dobio sam ozbiljne prijetnje po svoj život iz Srbije preko posrednika, a čiji je autor očito bio Milorad Pejić. Nastavno svemu tome, danas mi se Milorad Pejić, putem sms poruka sa svog broja 0038591 7948914, obratio i upozorava me odnosno prijeti… Svjestan sam da me vlast u RH – MUP, DORH kao i obavještajna službe, neće zaštiti, međutim njihova zaštita mi kao takva u ovom trenutku niti ne treba, s obzirom na njihov način rada i opstrukcije koje rade…. Usuđujem se javno progovoriti, a, pobogu, meni Milorad Pejić kao optuženik za ratni zločin u Vukovaru prijeti sa SOA-om, našom obavještajnom službom, za koju ćete pročitati u porukama da ih je obavijestio i da s njima surađuje. Pitam se kako takav čovjek može surađivati sa obavještajnom službom, kako oni mogu takvu osobu štititi i sa takvom osobom surađivati. Njegova poruka meni glasi da ću imati problem, pa evo svjedoci ste svi, sve što mi se dogodi u narednom periodu, u vidu odgovornosti za zlodjelo prema meni, pripada Miloradu Pejiću, njegovoj obitelji i SOA-i koju je obavijestio… da me riješe… da se zna! Za nekoliko dana javno ću reći tko je i što je radio na Ovčari Milorad Pejić. Do sada nisam s nikim o tome razgovarao, a za par dana neka drži gaće, znam da ga vlast u RH neće goniti, ali možda narod hoće», stoji u facebook statusu Nikole Kajkića.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI