Ekskluzivno! Martinčić: ‘Hrvatska je kriva što sam deset godina trunuo u najgorem zatvoru na svijetu!’

Screenshot

Prije više od dvije godine objavili smo ekskluzivni intervju s Anastazijem Martinčićem, hrvatskim državljaninom iz Pule, koji je od 2009. godine bio u urugvajskom zatvoru zbog šverca nevjerojatnih 2175 kilograma kokaina visoke čistoće.

S autorom ovih redaka Martinčić je razgovarao mnogo puta. Iz tih je razgovora nastao i trosatni audiozapis, koji smo svojedobno objavili na stranici Youtube. Kroz razgovor, ali i daljnjom istragom, došli smo čak i do serijskih brojeva brodova koji su ulazili u hrvatske luke, bez provjere i pregleda, za što su bile odgovorne lokalne lučke kapetanije. U javnim istupima za naš portal, ali i neke druge medije, Anastazije Martinčić nije krio svoju ulogu u kriminalnoj organizaciji. Ipak, ti javni istupi nemaju pravnu težinu. Martinčić je uhićen u poznatoj akciji američke DEA-e “Balkanski ratnik”, s kojom je počela propast organizacije zloglasnog narkobosa Darka Šarića. U manje od deset godina, Šarićeva je organizacija preuzela ključne pozicije na europskom tržištu kokaina. Pravosudni repovi i dalje se vuku, ali još nisu otkriveni svi članovi podružnice u Hrvatskoj, koja je imala značajnu ulogu u cijelom kriminalnom biznisu. Hijerarhijski gledano, Martinčić je u organizaciji imao funkciju direktora transporta. Kada su ga uhitili, zaplijenili su mu i gotovinu u iznosu od 500.000 eura te tri broda i jedno osobno vozilo marke Land Rover.

Krajem prošlog tjedna, na urugvajskoj nacionalnoj televiziji emitirana je 90-minutna emisija o švercu kokaina iz Urugvaja prema Europi i Sjedinjenim Američkim Državama. U emisiji se pojavljuje i Anastazije Martinčić, koji je urugvajskim novinarima iznio svoj slučaj i ukazao na cijeli niz nepravilnosti u sudskom postupku. Između ostalog, Martinčić je osuđen bez prevoditelja. Nekoliko dana nakon što je emisija emitirana na urugvajskoj televiziji, bivšeg zaposlenika Lučke kapetanije iz Pule doslovno izbacuju iz zatvora Penal de Libertad, u kojem je proveo gotovo deset godina. Iako je to ekskluzivna vijest, i to u svjetskim okvirima, Martinčić je informaciju o slobodi najprije javio autoru ovog teksta. Poslao nam je i ekskluzivnu fotografiju sa slobode, a onda nas ukratko upoznao sa svojim daljnjim potezima.

Suđenje je poništeno jer nisam imao prevoditelja, što znači da je i sva imovinska korist  oduzeta protuzakonito. Gotovo punih deset godina proveo sam u jednom od najgorih zatvora na svijetu. Svakog sam se dana doslovno morao boriti za goli život. U ovom zatvoru imate svega, pa i slučajeva kanibalizma. Sve mi je to priuštila Republika Hrvatska koja se ponaša kao banana-država jer mi nije omogućila prevoditelja, čime je dopustila da se mene, kao njezina državljanina, osudi protivno svim zakonima i međunarodnim konvencijama o ljudskim pravima. Čak i sada, nakon što su me pustili na slobodu, nemam dokumente, za što je odgovorno veleposlanstvo u Argentini. Ti diplomatski službenici koštali su me deset godina života, jer nije bilo nikakvih dokaza protiv mene. Dopustili su nakaradno suđenje bez prevoditelja, što je svjetski pravosudni presedan”, ispričao je Martinčić za Dnevno.hr te najavio:

“Trenutno ne mogu napustiti Urugvaj i zato tražim da Ministarstvo vanjskih poslova hitno pošalje depešu veleposlaniku i da mi se izdaju dokumenti. Normalno, tražit ću i povrat zaplijenjenih pokretnina i novca od urugvajske policije i suda, jer i za to imam legalno pokriće kroz svoje ranije poslove.”



Facebook Comments

Loading...
DIJELI