ENGLEZI UKINULI MJERE I ZAVRŠILI U NOVIM PROBLEMIMA: ‘Pingdemija’ je ispraznila police supermarketa!

Foto: Screenshot Twitter

U Engleskoj su u ponedjeljak ukinute gotovo sve restrikcije i mjere vezane za pandemiju koronavirusa, no prvi tjedan obilježio je porast broja novozaraženih, nestašica u supermarketima te kaos s aplikacijom za samoizolaciju.

Tako u punom kapacitetu smiju raditi sve dvorane i stadioni, klubovima je dozvoljen rad te nema ograničenja okupljanja.

Ni maske Englezi od ponedjeljka više ne moraju nositi, iako se to preporučuje u javnom prijevozu i dućanima. Iako premijer Boris Johnson poziva i dalje na oprez, više se ne poziva ni na rad od kuće.

“Gotovo je neizbježno da će broj novih slučajeva zaraze dostići 100 tisuća dnevno, uz tisuću hospitaliziranih, a pravo je pitanje hoće li te brojke biti udvostručene ili još veće. Tu kristalna kugla više ne radi. Možemo imati i dvije tisuće hospitaliziranih dnevno te dvjesto tisuća slučajeva, ali to je znatno manje izvjesno”, rekao je savjetnik vlade Neil Ferguson javlja Reuters.

Ipak, Engleska se suočava s problemom velikog broja izolacija, zbog čega su police supermarketa diljem zemlje prazne.



Naime, zbog kontakta sa zaraženima, velik je broj radnika u samoizolaciji, pa su mnogi lanci supermarketa morali zatvoriti velik broj trgovina.

Navodi se kako se to nije dogodilo nikada do sada, niti u tri lockdowna.

Stotine tisuća ljudi, uključujući i samog premijera Johnsona, mora se izolirati deset dana nakon što ih je aplikacija obavijestila da su bili u bliskom kontaktu sa zaraženom osobom.

Podaci Nacionalne zdravstvene službe (NHS) otkrili su rekordnih, čak 618.903 upozorenja poslana korisnicima aplikacije u Engleskoj i Walesu.

NHS putem aplikacije na mobitelima kratkom porukom, zvukom “ping” obavještava ljude koji moraju ići u samoizolaciju.

Budući da su police zbog ‘pinga’ ispražnjene, u Engleskoj je događaj nazvan ‘pingdemijom’.

“To je ovog trenutka jedan od većih problema u svim sektorima. Covid-slučajevi nam se svaki tjedan udvostručuju”, rekao je direktor Marks&Spencera Steve Rowe.

“Prisiljeni smo angažirati 2000 privremenih radnika kako bismo mogli raditi”, rekao je vlasnik Icelanda Richard Walker.

“Dva dućana smo morali zatvoriti, te skratiti radno vrijeme u drugima. Ironija je da smo cijelo vrijeme pandemije imali sve dućane otvorene. Ovo je kaos”, rekao je Walker.

Iz Sainsburyja, drugog najvećeg britanskog lanca supermarketa, priopćili su da kupci možda neće naći određeni proizvod koji traže.

“Velike količine proizvoda se dovoze u trgovine i naše kolege su fokusirane na to da ih stave na police što je prije moguće”, rekao je glasnogovornik lanca.

BP je rekao da mora privremeno zatvoriti veći broj benzinskih postaja zbog nedostatka goriva, ali i manjka vozača teretnih vozila zbog izolacija.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI