EPIDEMIJA SE ŠIRI Virus se proširio na 27 zemalja, preminulo još 116 ljudi

Foto: Business Insider

Po službenim podacima, broj umrlih od novog koronavirusa porastao je u Kini na gotovo 1400, dok Sjedinjene Države žale zbog “nedostatka transparentnosti” u kineskom izvještavanju o bolesti.

Kineske vlasti objavile su da je u kontinentalnoj Kini (bez Hong Konga i Makaa) sada gotovo 64.000 zaraženih, što svjedoči o naglom širenju bolesti u zadnja dva dana zbog proširene definicije slučajeva zaraze.

Sjedinjene Države razočarane nedostatkom transparentnosti

Kinesko zdravstveno povjerenstvo koje ima ovlasti ministarstva u petak je izvijestilo o 121 nova smrtna slučaja u zemlji u zadnja 24 sata, oduzimajući od ukupnog broja 108 mrtvih koji su ranije zabilježeni u pokrajini Hubeju, ishodištu epidemije. Tu izmjenu opravdava “dupliciranjem u statistikama” koje je utvrđeno nakon “provjere”, a nakon toga je objavljeno da je ukupan broj umrlih u zemlji 1.380.

Premda je u početku čestitala Pekingu na “profesionalnom radu” u borbi s epidemijom, Bijela kuća se u četvrtak odjednom distancirala.

“Pomalo smo razočarani nedostatkom transparentnosti kod Kineza”, požalio se novinarima Larry Kudlow, glavni gospodarski savjetnik predsjednika Donalda Trumpa. “Je li Politbiro (vodstvo Komunističke partije) doista iskren?”Napose je izrazio žaljenje zbog toga što je Peking odbio višekratne prijedloge Washingtona da u Kinu pošalje američke stručnjake: kineske vlasti “nam ne dopuštaju dolazak”, istaknuo je Kudlow.

Ove američke kritike dolaze u trenutku kada su kineske zdravstvene vlasti u Hubeju u četvrtak na opće iznenađenje izvijestile da su proširile definiciju slučajeva zaraženih virusom Covid-19 koji uzrokuje upalu pluća. Nova metoda dijagnosticiranja automatski je snažno povećala broj zaraženih – u četvrtak za više od 15 tisuća, a u petak za još pet tisuća novooboljelih.

Novi soj virusa proširio se na više od 20 država, no velika većina zaraženih i gotovo svi umrli su u Kini.

Facebook Comments

loading...
Loading...
DIJELI