EPIDEMIOLOG KAIĆ TVRDI: ‘Hrvati su čudan narod pa se ničemu ne čudim’! I dalje s dosta rezerve gleda prema omikron soju

Foto: Pixsell

Prim. dr. Bernard Kaić, voditelj Službe za epidemiologiju zaraznih bolesti HZJZ-a, ne brza sa zaključcima vezanima za novi soj koronavirusa- omikron. Naime njemački stručnjak izjavio je da bi omikron mogao biti ‘božićni dar’, odnosno da bi koronavirus u jednoj zaraznijoj, ali blažoj varijanti mogao označiti kraj pandemije.

“Od početka se znalo da, kako virus mutira, postoji mogućnost i da mutira u oblike koji izazivaju teže oblike bolesti, ali takvi virusi koji izazivaju teže oblike bolesti i visoku smrtnost obično presude sami sebi time što ubiju domaćina”, objašnjava Kaić.

Uz to je još dodao: “Bilo bi najsretnije rješenje kad bi se takva jedna varijanta isprofilirala, proširila svijetom i potisnula ove koje izazivaju teže oblike bolesti. To je jednostavno evolucijsko rješenje koje bi bilo dobro i za nas i za virus. A je li to omikron ili ne, to ne možemo nikako reći. Još je premalo podataka o tome kakvu kliničku sliku on izaziva. Zasad, koliko sam pročitao, ne piše da izaziva teže oblike, ali ne piše ni da izaziva lakše”, gotovi Kaić za Novi list.

Ranije smo bili u europskom vrhu po procijepljenosti stanovništva protiv dječjih bolesti, no više uopće nismo pri vrhu. Što se tiče cijepljenja protiv virusa COVID-19., Kaić kaže da ga uopće ne čudi što smo među najgorima.

“Mi smo, izgleda, jedan malo čudan narod. Ne znam sjećate li se 2009. godine kad je bila pandemijska gripa, tzv. svinjska gripa. Pojavila se u ljeto 2009., a mi smo već ranije, ne znajući da će doći pandemije, naručili sezonsko cjepivo protiv gripe, 600.000 doza.



Kad se pojavilo pandemijsko cjepivo, bilo je predviđeno naručiti puno više doza pandemijskog cjepiva jer je već tada bilo jasno da sezonsko cjepivo neće štititi od pandemijskog soja, ali je na kraju kupljeno puno manje kad se vidjelo kako je slab odaziv.

Tada se sezonskim cjepivom cijepilo 600.000 ljudi, iako se znalo da je to cjepivo potpuno neučinkovito za svinjsku gripu koja je došla, a cjepivom koje je specifično napravljeno za svinjsku gripu se cijepilo samo 15.000 ljudi. Što je totalno apsurdno. Tako da me nimalo ne čudi da smo jedni od najgorih u Europi u cijepljenju protiv COVID-19. Moram reći da sam čak ugodno iznenađen odazivom, s obzirom na to jako loše i šokirajuće iskustvo iz 2009.”, rekao je epidemiolog Bernard Kaić.

 

Facebook Comments

Loading...
DIJELI