EPIDEMIOLOG RONČEVIĆ UPOZORAVA: Spušta se starosna dob pacijenata sa smrtnim ishodom i težim oblicima bolesti

Screenshot HRT

Glavni epidemiolog Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Primorsko-goranske županije Dobrica Rončević komentirao je stanje u županiji i konkretno u riječkoj bolnici u jeku četvrtog vala.

Tvrdi kako riječka bolnica radi pod visokim opterećenjem, ali kako većinu ostalih aktivnosti uspjevaju ostvariti.

“I dalje možemo očekivati porast broja hospitaliziranih, jer nije iscrpljen bazen osoba koje nisu imune, a nisu ni cijepljene niti su preboljele COVID-19”, rekao je Rončević za Dnevnik HRT-a.

Komentirajući smrt pacijenta koji je bio 1982. godište i bez dodatnih komorbiditeta, rekao je da je karakteristika ovog vala zaraze koronavirusom da se dobna starost među pacijentima s težim oblicima bolesti ili sa smrtnim ishodom spušta.

“To je povezano s još uvijek nedostatnom procijepljenošću. Osim komorbiditeta i starosti, koje su utjecale na učestalije smrtne ishode u slučaju infekcije, događa se da populacija koja nije cijepljena ima veći rizik za teže oblike bolesti”, kazao je.



Naglasio je važnost treće, tzv. booster doze, jer imunitet pola godine nakon cijepljenja počne padati, dostatan je za zaštitu od većine infekcija i težih oblika bolesti te je dobro pojačati imunitet s dodatnom dozom koja će pridonijeti smanjenju intenziteta širenja epidemije, ali i težih ishoda bolesti.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI