EPIDEMIOLOGINJA KOMENTIRALA TIJEK PANDEMIJE: ‘Brojke su već visoke, a sljedećih dana one će i dalje rasti’

Foto: Twitter

Epidemiologinja Dijana Mayer u emisiji “U mreži Prvog” Hrvatskog radija, izrazila je bojazan da ćemo sljedećih dana imati porast novooboljelih od koronavirusa. Naime, već sada su visoke brojke novozaraženih.

Pulmolog Saša Srića smatra da se treba razmisliti o uvođenju obveznog cijepljenja. Rečeno je u emisiji i da strože mjere nisu nužne, no da treba postrožiti nadzor provođenja postojećih mjera.

Na početku emisije izneseni su posljednji podaci iz Dubrovačko-neretvanske županije.


“Brojke su prilično visoke, eskalirale su od 27. prosinca. Od nekih pedesetak, došli smo sada do petstotinjak novih slučajeva. Jučer i prekjučer je testirano oko tisuću naših sugrađana, negdje iznad 50 posto je pozitivno. Pozitivne su osobe svih životnih dobi”, rekao je Marijo Bekić, ravnatelj Opće bolnice Dubrovnik.

Istaknuo je i kako je bolnica obradila svoje podatke. Imali su 661 testiranu osobu od čega je tristotinjak bilo pozitivno.“Mišljenja sam da je to vrh epidemije, da će se kroz sljedećih nekoliko dana brojke ravnomjerno raspodijeliti i da će ići prema dolje”, naglasio je Bekić.

Postavlja se pitanje kada će se osjetiti posljedice razdoblja koji je iza nas, ali i onog pred nama.

Bili su blagdani, sada su ljudi na skijanju, a u ponedjeljak, 10. siječnja počinje nastava.

“Sada je baš nezgodno razdoblje, imamo nekoliko čimbenika. Doći će tu do raznih miješanja, očekujemo desetak do dva tjedna nakon povratka, pravo stanje kakvo će biti. Zadnja dva tjedna imamo porast novooboljelih, ovaj smo tjedan počeli s 5.845 novooboljelih, a te će brojke vrlo vjerojatno rasti. Imali smo okupljanja od Badnjaka pa na dalje. Polako ćemo osjećati posljedice u smislu povećanja broja novooboljelih. Samo se nadam da neće imati utjecaja na broj hospitalizacija, to jest da je riječ o omikronu, koji se brže širi pa je posljedica da imamo nagli skok”, naglasila je Dijana Mayer.

Dodala je da na sreću, oni koji su novooboljeli, imaju blaže kliničke slike.

“Ne treba se puno hvatati za to, jer nemamo dovoljno podataka o tome u kojem će smjeru ići kliničke slike”, zaključila je Mayer.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI