EPIDEMIOLOGINJA O KORONAVIRUSU: ‘Raste broj podvarijanti omikrona, ali ne bi trebalo doći do alarmantne situacije na jesen’

Foto: Damir Krajac / Cropix)

Da pandemija koronavirusa još uvijek traje dokazuje i činjenica što su pravila o Covid potvrdama na snazi još sljedećih 12 mjeseci. Pojavljuju se i nove zarazne bolesti poput majmunskih boginja.

“Korona nije nestala, pandemija nije završila, ona je među nama. Na svu sreću, svi smo se naučili živjeti s koronom. Mjere su odavno popustile. Za nas epidemiologe posao se nešto smanjio, ali svaki dan pratimo broj novooboljelih, broj hospitalizacija, sadržaj posla nam je ostao isti. Na svu sreću, život se vratio na ono staro normalno. Ipak, opreza nikada dosta”, rekla je za HRT Diana Mayer, epidemiologinja iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

Dodala je da pacijenti uglavnom imaju slabu kliničku sliku ili su asimptomatski te se bolest slučajno otkriva.

Mayer je govorila o tome kako je “velik broj ljudi prokužen, puno je i cijepljenih, a to dovodi do male smrtnosti”.

Istaknula je da dnevno imamo od 400 do 500 slučajeva, a polovina otpada na novooboljele. Ostali su oni koji su se opet razboljeli, a mnogi od njih su cijepljeni.



“Bolest je nepredvidiva. Omikron je trenutno dominantan, ali on ima više svojih podvrstva. U zadnjih dva tjedna je porasla učestalost podvarijanti”, naglasila je Mayer.

Dodala je kako se tri mjeseca nakon preboljenja može javiti postcovid sindrom.

“On nema određenog pravila. Nisu samo poremećaji respiratornog sustava, već je to umor te on zna zahvatiti sve organe. U 2021. imali smo oko 12 tisuća dijagnoza postcovid sindroma. U prvih dva mjeseca 2022. imali smo dvostruko više. Bilo koji simptom koji se zadržava dulje od tri mjeseca nakon korone, može biti dijagnosticiran kao postcovid sindrom”, rekla je.

Mayer je istaknula i kako je oko 68 posto stanovništva procijepljeno.

Izrazila je nadu da neće doći do nekih alarmantnih događanja na jesen. Potkraj kolovoza ili početkom rujna očekuju se nove varijante cjepiva.

“Budu li odobrene od strane EMA-e, mi ćemo ih primjenjivati”, istaknula je epidemiologinja.

Govoreći o majmunskim boginjama, objasnila je da to nije nova bolest. To je virusna bolest slična velikim boginjama, ali nije toliko zarazna.

“One su zoonoza, što znači da je domaćin i rezervoar bolesti životinja, odnosno glodavci, Ima oko 1500 slučajeva u svijetu, počela je u Africi, širi se i najviše je slučajeva u Velikoj Britaniji, možemo očekivati ih i u Hrvatskoj. Treba biti oprezan, simptomi su umor, temperatura i opća slabost, pojavljivanje plikova sličnih vodenim kozicama. Pacijent je zarazan dok mu ne otpadnu kaste, osnovna mjera je higijena, a važno je da oni koji njeguju bolesnike u kućama nose zaštitne rukavice, da se sve što dolazi u doticaj s bolesnikom posebno čisti. Traje 2-4 tjedna i prenosi se bliskim kontaktom, kapljičnim putem”, zaključila je Mayer.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI