EPIDEMIOLOGINJA OBJASNILA ZAŠTO CIJEPLJENI TREBAJU NOSITI MASKU: ‘Jako je važno nositi masku jer nijedno cjepivo nije 100 posto učinkovito’

Foto: Slavko Midzor/PIXSELL

Epidemiologinja HZJZ-a Zvjezdana Lovrić Makarić objasnila je zašto cijepljene osobe i dalje trebaju nositi maske.

“Sjećate se, na početku same epidemije, još u veljači prošle godine nisu bile preporuke za nošenje maske. No u trenucima kada je visoka cirkulacija virusa u populaciji jako je važno nositi masku jer se na taj način smanjuje rizik. Činjenica je da je kod cijepljenih osoba rizik od obolijevanja manji, no nijedno cjepivo nije 100 posto učinkovito, tako ni cjepivo protiv covida”, kaže Lovrić Makarić za N1.

Dodala je kako je i sam CDC (Centers for Disease Control and Prevention) u jednom trenutku rekao da cijepljeni ne trebaju nositi masku, ali otkad je broj zaraženih u SAD-u počeo rasti, ponovno je preporuka da i cijepljeni nose maske.

Podsjetimo, predsjednik Zoran Milanović ranije danas je pitao danas zašto cijepljene osobe i dalje moraju nositi maske.

“Vidim svaki dan da u Vladi svi cijepljeni nose maske. Zašto? Pa ako sam se cijepio poruka je: ‘Cijepi se i ti pa nećeš morati nositi masku’. Još jednom koji je cilj? Ovo je kao muhe bez glave”, rekao je predsjednik Milanović.



Facebook Comments

Loading...
DIJELI