ERDOGAN PORUČIO RUSKIM I UKRAJINSKIM PREGOVARAČIMA: ‘Ušli smo u razdoblje u kojem se od pregovora očekuju konkretni rezultati’

Četvrta runda pregovora između ruskih i ukrajinskih pregovarača održava se u Istanbulu. Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan poručio je pregovaračima “da bi njihov napredak mogao utrti put sastanku dvojice čelnika”.

Nakon više od dva tjedna, pregovorači obje strane sastali su se u živo, a Erdogan im je rekao da bi ruskog predsjednika Vladimira Putina i ukrajinskog Volodimira Zelenskog mogla ugostiti Turska i ugovoriti im sastanak.

Erdogan je pozvao na hitni prekid vatre u ratu koji je počeo 24. veljače kada je Rusija izvršila invaziju na Ukrajinu.

“Na dvije je strane da okončaju ovu tragediju. Postižući prekid vatre i mir što je prije moguće na dobrobit je svih. Mislimo da smo sada ušli u razdoblje u kojem se od pregovora očekuju konkretni rezultati”, istaknuo je Erdogan.

Pritom je izrazio “duboko žaljenje” što je sukob ušao u peti tjedan. Naglasio je da pregovarački proces “daje nadu u mir”.Inače, ukrajinsko veleposlanstvo u Ankari objavilo je da su čelnici delegacija počeli razgovore, a potom će uslijediti pregovori u širem sastavu.

Turska je članica NATO-a, ali zadržava jake veze s Rusijom i ponudila se za posrednika u sukobu. No, iako je nazvala rusku invaziju neprihvatljivom, Ankara se opire pridruživanju sankcijama Zapada.

Sastanak u Istanbulu prvi je uživo nakon nekoliko krugova pregovora koji su održani putem videoveze.

 

Facebook Comments

Loading...
DIJELI