EU spreman u 48 sati odgovoriti Britancima na obavijest o izlasku

Britanija je priopćila da će podnijeti formalnu obavijest o izlasku iz EU-a do kraja ožujka nakon prošloljetnog referenduma. Dio diplomata očekuje da bi se to moglo dogoditi najranije idućeg tjedna

Europska unija bit će spremna odgovoriti u roku od 48 sati na obavijest Velike Britanije o napuštanju Unije, izjavio je u petak predsjednik Europskog vijeća Donald Tusk.

Britanija je priopćila da će podnijeti formalnu obavijest o izlasku iz EU-a do kraja ožujka nakon prošloljetnog referenduma. Dio diplomata očekuje da bi se to moglo dogoditi najranije idućeg tjedna.

Ta će obavijest pokrenuti pravni postupak koji će trajati dvije godine tijekom kojih će London ispregovarati uvjete Brexita. Britanska premijerka Theresa May nada se da bi se to vrijeme također moglo iskoristiti za razmatranje budućih trgovinskih i drugih odnosa. Mi smo dobro pripremljeni za cijelu proceduru i ne sumnjam da ćemo u roku od 48 sati biti spremni, mislim da je to pravo vrijeme za reagiranje, kazao je Tusk na konferenciji za novinare.

Njemačka kancelarka Angela Merkel rekla je da će, ovisno o točnom tajmingu britanske obavijesti, čelnici EU-a organizirati posebni summit na kojemu će dogovoriti pregovaračke smjernice za Europsku komisiju koja će voditi razgovore s Londonom o razdruživanju. Ako pismo dođe idući tjedan, posebni summit bit će 6. travnja. Ako dođe kasnije… tada ćemo morati naći datum nakon 6. travnja. U potpunosti smo pripremljeni…, kazala je Merkel.

Facebook Comments



Loading...
DIJELI