EU UPOZORAVA TALIBANE ZBOG ZLOSTAVLJANJA ŽENA I DJEVOJČICA: ‘Talibani nisu uspjeli uspostaviti uključiv politički sustav, negirajući tako težnje afganistanskog naroda’

Pixabay/Ilustracija

Zbog zlostavljanja afganistanskih žena i djevojčica reagirala je Europska unija.

Uoči prve godišnjice uspostave talibanske vlasti u Afganistanu, glasnogovornica EU-a za vanjsko djelovanje Nabila Massrali je rekla kako su talibani “teško prekršili i zlorabili prava afganistanskih žena i djevojčica”.

“Talibani nisu uspjeli uspostaviti uključiv politički sustav, negirajući tako težnje afganistanskog naroda”, istaknula je u priopćenju.

U ponedjeljak će Afganistan obilježiti godinu dana od talibanskog preuzimanja vlasti. Talibani su ugušili temeljna ženska prava i ograničili medijske slobode, dok su veliki dijelovi zemlje utonuli u siromaštvo.

Niti jedna zemlja nije priznala talibansku vladu, a žene su izašle na ulice kako bi osudile ograničenja prava na rad i slobodu kretanja te na pristup obrazovanju.



Podsjetimo, u subotu su talibanske snage ponovno batinama rastjkrale miran prosvjed desetak žena koje su marširale ulicama Kabula uzvikujući “Hrana, rad i sloboda”.

EU je talibane nazvala “afganistanskim de facto vlastima”.

“Afganistan ne smije ostati sigurno utočište za teroriste, niti prijetnja međunarodnoj sigurnosti”, piše u priopćenju.

 

Facebook Comments

Loading...
DIJELI