EUROPARLAMENTARAC KOMENTIRAO LAŽNE VIJESTI: ‘Količina dezinformacija uzrokuje 80 milijardi dolara izravne štete’

Foto: Davor Javorovic/PIXSELL

Europarlamentarac Tonino Picula za N1 govorio je o širenju dezinformacija, lažnih vijesti te pandemiji.

“Uz pandemiju, koja je prije svega javnozdravstveni problem, postoji i infodemija koja se razvila, ali je kao pojam postojala i ranije. Izračunato je da je ta količina dezinformacija – lažnih vijesti, koje se plasiraju, uzrokuje oko 80 milijardi dolara direktne štete. Mi pokušavamo ući u korijen problema, koji je zaista postao raširen, na njega sada postoje različiti institucionalni odgovori, od EU i EK, koji su predložili kako se boriti protiv, recimo, stranih utjecaja na demokratske procese u EU”, rekao je Picula.

Govorio je o tome kako je u Europskom parlamentu osnovan i poseban odbor koji se bori protiv dezinformacija i stranog uplitanja. Pokazalo se da ljudi stariji od 65 godina čak 7 do 8 puta više dijeli tu vrstu neprovjerene vijesti nego mlađe populacije.

“Postoji i jedan podatak koliko sporo hvatamo korak s tehnološkim promjenama. Što se Hrvatske tiče tu moramo biti zabrinuti jer po istraživanjima, od 35 ispitanih država, Hrvatska se po medijskoj pismenosti nalazi tek na 25. mjestu. Mi smo pokrenuli projekt Hodalica kroz lažne vijesti gdje smo se htjeli obratiti starijim sugrađanima kako bismo njih osposobili da prepoznaju lažne vijesti, tu se ne radi samo o teorijama zavjere, nego često mogu nasjesti i na neke lažne trgovačke ponude”, istaknuo je.

Dodao je kako je interes velik i da su im se javili iz nekoliko domova za starije.Rekao je i kako lažne vijesti lakše prolaze u državama koje imaju izraženo nepovjerenje u rad političkih institucija i medija.

“Oni prijemčiviji na primanje i nekritičko preuzimanje sadržaja s interneta i prihvaćaju ih zdravo za gotovo. Što je određena sredina sklonija vjerovati, ili barem s razumijevanjem prati rad medija ili političkih tijela, to lažne vijesti imaju teži prolaz. Zanimljiv je primjer Finske, koja već u vrtiću djecu podučava da razlikuju informacije iz digitalnog prostora”, rekao je europarlamentarac.

Komentirao je i činjenicu da su organizatori prosvjeda protiv covid-potvrda uhićeni zbog poticanja na terorizam.

“To je, naravno, jedna vrsta premijernog postupanja policije pod ovom kvalifikacijom. Vidjet ćemo kako će sudska tijela reagirati na tu vrstu policijske interpretacije ovoga što se događa. Kada govorimo o terorizmu kao takvom u pandemijskim uvjetima, podsjetio bih da smo već prošle godine imali tu kvalifikativu od strane stožera kada su upozoravali ljude da su bioteroristi ako se ne pridržavaju mjera”, naglasio je Picula.

Na upit o tome hoće li proći referendum, odgovorio je da “sudeći po praksi zemalja u kojima on radi i živi, svako društvo traži nekakav odgovor na ovu pošast, s kojom se u ovoj generaciji nije suočilo”.

“Ova referendumska inicijativa nije samo usmjerena prema ukidanju covid mjera ili Ustava nego se pojedini politički akteri pokušavaju repozicionirati na političkoj sceni koristeći kontradiktorne poteze vlasti, koja iz svojih motiva pokušava smanjiti brojke. To se radi na takav način da se produciraju konflikti i određeni politički akteri se osjećaju pozvani da reagiraju. Kamo će nas to odvesti, to ćemo tek vidjeti”, rekao je.

Na upit o tome je li moguće uvođenje obaveznog cijepljenja na razini cijele EU, Picula je odgovorio kako “Europska komisija može predložiti, ali prije svega postoje određene ingerencije Europskog vijeća gdje sjede premijeri, ali vrlo velik dio ingerencija što se tiče zdravstva sjedi u državama članicama”.

“Ali moguća su zajednička europska rješenja. Sjetite se, bilo je riječi i o uvođenju covid-potvrda, bilo je puno polemika i ta stvar je išla korak po korak dok se nije našlo srednje rješenje koje je jamčilo njihovo uvođenje, ali uz strogu kontrolu što će biti s podacima ljudi. One su nekako zaživjele jer su članice shvatile korisnost tog poteza i taj sustav prihvaćaju i mnoge zemlje izvan EU”, zaključio je Picula.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI