EUROPARLAMENTARKA O IZBORIMA U BiH: ‘Potez Christiana Schmidta veliki je uspjeh Andreja Plenkovića i hrvatske diplomacije’

Foto: eppgroup.eu

Da je Borjana Krišto učinila izvanredan posao u kampanji, mišljenje je Željane Zovko, zastupnica u Europskom parlamentu. Ona je za N1 rekla kako je Krišto “osvojila najviše glasova i to je više nego očekivana pobjeda HNS-a, koji je plebiscitarno okupio sve Hrvate i svi su oni dali svoj glas za nju usprkos lošim okolnostima da se izbori događaju bez jasnih pravila”.

Zovko je rekla kako ne vjeruje u priče koje su se sinoć pojavile o tome da je dio hrvatskog biračkog tijela namjerno glasao za Denisa Bećirovića.

“S obzirom na činjenicu da su Hrvati u apsolutno nepovoljnijem položaju i da su išli na izbore pod ovakvim okolnostima, da se nije implementirala presuda Ljubić i da su u nekoliko navrata preglasani od strane većinske skupine uz veliku pomoć Izetbegovića, što mu se sada osvetilo, mislim da je opcija Bošnjaka bila ta koja je odlučila da ne ide na tragu prijašnjih Izetbegovićevih aranžiranja”, istaknula je Zovko.

Veliko iznenađenje izbora je debakl Bakira Izetbegovića. On je rekao da “sam nije mogao pobijediti 11 stranaka potpore”.

Osim toga, iznenađenje je bio i potez visokog predstavnika Christiana Schmidta, koji je nakon zatvaranja birališta odlučio promijeniti Izborni zakon.“Ja na to gledam kao na veliki uspjeh Andreja Plenkovića i hrvatske diplomacije, koja je iza kulisa radila na tome da Hrvati ne budu izbačeni iz igre i ukazala na katastrofalnu mogućnost srljanja BiH u put bez povratka, da su Hrvati ostali bez utjecaja na formiranje vlasti. Ovo je akcija spašavanja BiH i vraćanja na pravi kolosijek”, naglasila je europarlamentarka.

Potez visokog predstavnika Schmidta Zovko je ocijenila velikim uspjehom Hrvatske kao zemlje članice Europske unije, koja je upozorila svoje partnere u Uniji da se ovom krizom mora nastaviti baviti.

“Vidjet ćemo u kojem će se smjeru taj dijalog nastaviti. Imam čvrsto povjerenje da će sve što je bilo zapostavljeno u posljednjih nekoliko godina biti objašnjeno i u sklopu svih geopolitičkih dešavanja. To je pokazatelj i prvi put svjedočim da je zemlja članica preventivnom diplomacijom spriječila veću krizu koja se mogla dogoditi”, rekla je Zovko.

Govorila je i o izboru Denisa Bećirovića na mjesto bošnjačkog člana Predsjedništva.

Istaknula je kako se Hrvati neće miješati u to tko predstavlja Bošnjake.

“U ovom trenutku predstavlja ih Bećirović, ne vidim razloga za neko daljnje građenje nekih novih konstrukcija, dok se temelji ne učvrste, a oni su donošenje Izbornog zakona i pravila po kojima će se u budućnosti osigurati pluralizam hrvatskom narodu. Prvo se trebaju osigurati pravila igre da bi se moglo utjecati na nastavak politike”, zaključila je Zovko.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI