EUROPSKI PARLAMENT NE ŽELI SPORAZUM S KINOM: Razlog je i više nego jasan, evo što trebaju napraviti

Foto: Pixabay

Europski parlament je u petak usvojio rezolucijom kojom je poručio da odbija ratificirati kinesko-europski investicijski sporazum, dok Kina ne ukine sankcije protiv pet europarlamentaraca.

Europski parlament “smatra da je zbog kineskih sankcija opravdano zamrznuto svako razmatranje Sveobuhvatnog sporazuma o ulaganjima između EU-a i Kine, kao i rasprave o njegovoj ratifikaciji u Europskom parlamentu”, navodi se u rezoluciji koja je usvojena s 599 glasova za, 30 protiv i 58 suzdržanih.

“Kina mora ukinuti sankcije prije nego što se Parlament može pozabaviti tim sporazumom, ne dovodeći u pitanje konačni ishod postupka ratifikacije tog sporazuma”, dodaje se.


Krajem ožujka je Europska unija uvela sankcije protiv četiri kineska dužnosnika i jedne državne kompanije zbog uključenosti u kršenja ljudskih prava Ujgura, muslimanske manjine u najzapadnijoj kineskoj pokrajini Xinjiang. Unija nije uvodila sankcije Kini od masakra na Trgu Tiananmen 1989. Europski parlament je u rezoluciji usvojenoj u četvrtak pozdravio te sankcije.

Peking je ubrzo odgovorio uvođenjem sankcija protiv pet europarlamentaraca, tri zastupnika u nacionalnim parlamentima, dva znanstvenika te protiv četiri europska entiteta. Njih je Peking optužio za “maliciozno širenje laži i dezinformacija o Kini”.Sankcije su uvedene protiv Političkog i sigurnosnog odbora Vijeća Europske unije, Pododbora za ljudska prava Europskog parlamenta, njemačkog Instituta Mercator za kineske studije te protiv danske zaklade Savez demokracija.

Sveobuhvatni sporazum o ulaganjima preliminarno je 30. prosinca 2020. dogovoren s Kinom, pretposljednjeg dana njemačkog predsjedanja Vijećem EU-a.

Kritičari tvrde da je sporazum sklopljen prvenstveno jer odgovara interesima njemačke industrije te da ne on ne obvezuje Kinu da poštuje međunarodne standarde zaštite na radu. Zagovornici pak tvrde da je Kina po prvi put pristala na ustupke po pitanju subvencioniranja domaćih kompanija te da će se omogućiti ista “pravila igre”.

Sporazum još trebaju odobriti Vijeće EU-a i Europski parlament.

 

Facebook Comments

Loading...
DIJELI