EUROPSKI PARLAMENT TRAŽI NOVE SANKCIJE: Zastupnici traže embargo na ruski plin, traže sankcije i protiv Bjelorusije

Europski parlament usvojio je rezoluciju kojom od Europske unije traži snažnije sankcije protiv Rusije. U četvrtak su iz EP-a zatražili potpuni prestanak uvoz energenata iz te zemlje.

Rezolucija je usvojena s 513 glasova za, 22 protiv i 19 suzdržanih glasova eurozastupnici su pozvali na uvođenje dodatnih kaznenih mjera za Rusiju, uključujući hitno uvođenje potpunog embarga na uvoz ruske nafte, ugljena, nuklearnog goriva i plina što je prije moguće, izvijestio je Europski parlament.

Postojeće sankcije moraju biti u potpunosti i učinkovito provedene diljem EU-a i međunarodnih saveznika EU-a kao prioritet, ističu zastupnici. Pozivaju čelnike EU-a da isključe Rusiju iz skupine G20 i drugih multilateralnih organizacija, kao što su UNHRC, Interpol, Svjetska trgovinska organizacija, UNESCO i druge, što bi bio važan znak da se međunarodna zajednica neće vratiti na staro s državom agresorom.

Parlament poziva na isključivanje ruskih banaka iz sustava SWIFT, zabranu ulaska svih plovila povezanih s Rusijom u teritorijalne vode EU-a i pristajanja u lukama EU-a te zabranu cestovnog prijevoza tereta iz Rusije i Bjelorusije. Zastupnici također zahtijevaju zapljenu sve imovine ruskih dužnosnika ili oligarha povezanih s Putinovim režimom, njihovih predstavnika i posrednika, kao i imovine u Bjelorusiji povezane s Lukašenkovim režimom.

Ukazujući na sudjelovanje Bjelorusije u ratu u Ukrajini, u rezoluciji se zahtijeva da sankcije protiv Bjelorusije slijede sankcije uvedene Rusiji kako bi se uklonile sve rupe u zakonu kojima se Putinu omogućuje da upotrijebi Lukašenkovu pomoć za zaobilaženje sankcija, navodi Europski parlament.Parlament ponavlja da se isporuka oružja mora nastaviti i pojačati kako bi se Ukrajina mogla učinkovito braniti. Zastupnici podupiru daljnju pomoć za obranu ukrajinskim oružanim snagama koju pružaju pojedinačne države članice EU-a, odnosno osiguravaju zajednički u okviru Europskog instrumenta mirovne pomoći.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI