Europu će pogoditi najgori toplinski udar, a saznajte gdje će i u nas biti nesnošljivo

Pred nama je drugi ovogodišnji toplinski val koji će ovog tjedna zagrijati veći dio kontinentalne Europe, djelatnici državnih službi i meteorolozi od djece i starijih osoba traže da ne izlaze iz svojih domova jer bi zbog visokih temperatura i nepovoljnih vremenskih uvjeta mogli dehidrirati i doživjeti sunčane udare, prenosi Jutarnji.hr.

Meteorolozi su rekli da bi temperature u zemljama od Španjolske do Švicarske mogle preći i 40 stupnjeva Celzija jer je kombinacija visokog tlaka iznad srednje Europe i oluje koja se zadržala iznad Atlantskog oceana iz Sahare usisala vrući zraka. Stručnjaci upozoravaju da bi zbog visoke vlage moglo djelovati kao da je temperatura i 47 stupnjeva Celzija.

“Pakao dolazi”, napisala je na Twitteru španjolska televizijska meteorologinja Silvia Laplana. Španjolska Državna meteorološka agencija prognozira da će u dolinama Ebro, Tagus, Guadiana i Guadalquivir temperatura u četvrtak doseći 42 stupnja Celzija te da postoji velika šansa da će zbog takvih temperatura izbiti šumski požari.

Obaraju se rekordi stari preko 60 godina

“Ovakvo nešto nije viđeno od 1947. godine”, rekao je Emmanuel Demaël, meteorolog francuske Državne meteorološke agencije.



Pariške gradske vlasti u svojim su prostorijama priredile “hladne sobe”, na ulicama su instalirale dodatne fontane s pitkom vodom i otvorile su bazene kako bi se građani u kasnim noćnim satima mogli rashladiti. Temperatura u glavnom gradu Francuske u ponedjeljak je bila 34 stupnja Celzija te će prema kraju tjedna samo rasti.

“Brinem se za ljude koji ovo ne shvaćaju ozbiljno i koji će nastaviti s boravkom na otvorenom. Nitko nije “Supermen” kada je riječ o borbi s ekstremnom toplinom koja će nas zadesiti u četvrtak i petak”, rekla je na konferenciji za medije francuska ministrica zdravstva Agnès Buzyn.

Italija priprema vojsku

Toplinski val već je došao do Italije, gdje se bolnice pripremaju za veći prijem oboljelih. Tamošnje Ministarstvo zdravstva najavilo je da postoji mogućnost da će vojni liječnici morati pomagati svojim civilnim kolegama ako potražnja za medicinskom pomoći bude prevelika. Sjeverni i središnji dio Italije vidjet će temperature od 37 do 40 stupnjeva Celzija.

Njemačka meteorologinja Sabine Krüger kaže da će ove godine u toj zemlji vjerojatno pasti rekord za najvišu temperaturu u lipnju, rekord koji je 1947. godine postavljen u Frankfurtu kada je izmjereno 38,2 stupnjeva Celzija. Prema prognozama, u tom se gradu do petka očekuje 100 sunčanih sati, a temperatura u Frankfurtu već bi u srijedu mogla doseći 39 stupnjeva Celzija, dok bi u Berlinu moglo biti 37, piše Jutarnji.

Ni Hrvatsku idućih dana neće zaobići toplinski udar, a onda će odjednom temperature značajno pasti

Državni hidrometeorološki zavod (DHMZ) izdao je upozorenje za nadolazeći toplinski val koji će nas zadesiti već u srijedu. U Zagrebu, Karlovcu, Gospiću, Kninu, Rijeci, Splitu i Dubrovniku toplina će biti umjereno opasna. U četvrtak i petak u većini većih gradova toplina će biti umjereno opasna dok će u Zagrebu, Karlovcu i Rijeci toplina predstavljati veliku opasnost. Velika opasnost od topline u petak će biti prisutna u Rijeci i Splitu, dok će istoga dana u drugim većim gradovima vladati umjerena opasnost od topline.

Vremenska prognoza DHMZ-a kaže da će vrućina u većem dijelu Hrvatske početi već u utorak te da će se najviše dnevne temperature kretati između 29 i 33 stupnjeva Celzija. Prognoza za srijedu slična je ono za utorak s tim da će najviša dnevna temperatura ponegdje doseći i 35 stupnjeva Celzija. Prema sedmodnevnoj prognozi DHMZ-a, vrhunac toplinskog vala u Hrvatskoj trebao bi se zbiti u četvrtak. Toga dana temperature u Zagrebu, Metkoviću i Karlovcu doseći će 39 stupnjeva Celzija; u Varaždinu, Kninu i Čakovcu bit će 38; u Bjelovaru, Sinju i Križevcima 37 te u Koprivnici i Ogulinu 36. Najviša temperatura na Jadranu toga dana bit će šibenskih 35 stupnjeva Celzija, dok će duž obale i u Istri biti manje od toga, ali ne puno.

Kako će sunca biti u izobilju, i u jugozapadnoj struji stizat će vrlo topao zrak, temperature će rasti u nastavku tjedna. Kod nas je, posjetimo se, česta pojava vrućih dana upravo u drugoj polovini lipnja, i to osobito u Kninu, gdje ih u prosjeku bude najviše, čak 8.

Ipak, najvišom temperaturom ikad izmjerenom u ovo doba godine, može se pohvaliti Osijek, gdje je davne 1908. bilo čak 39,6 stupnjeva. Apsolutni lipanjski maksimum za Zagreb iznosi 37,6 stupnjeva, i to davne 1950. godine.

S obzirom na to da će u četvrtak opasnost od toplinskog vala na zagrebačkom području biti velika, rekord iz 1950. godine mogao bi biti i srušen.

Međutim, u petak će temperature značajnije pasti, ponegdje čak i za 10 stupnjeva Celzija.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI