EVAKUIRANO ZAPADNO PREDGRAĐE MELBOURNA! U Australiji nove poplave na jugoistoku države, vodostaji rijeka obaraju povijesne rekorde

Foto: Screenshot/Twitter

Tisuće ljudi diljem jugoistočne Australije pozvane su u petak da napuste svoje domove, a među njima i stanovnici zapadnog predgrađa Melbournea nakon dva dana neprekidnih kiša koje su izazvale poplave te izlijevanje rijeka.

Australski premijer Anthony Albanese rekao je da će vlada pružiti svu potrebnu pomoć regijama pogođenima poplavom.

Veliki dijelovi države Viktorija, zatim Novog Južnog Walesa i sjevernih područja otoka Tasmanije pogođeni su obilnim kišama.

Tim Wiebusch, voditelj operacija za izvanredna stanja, ustvrdio je kako “vodostaji rijeka rastu tijekom dana, rast će tijekom vikenda i idućeg tjedna”.

Vodostaj mnogih rijeka u Viktoriji, a među njima su Maribyrnong na zapadu grada Melbournea i Goulburn na sjeveru, narastao je zbog čega je noću moralo biti evakuirano stanovništvo. Vodostaj rijeke Goulburn kod Seymoura premašio je rekord od 7,64 metara iz svibnja 1974.

Uzvodno kod Sheppartona, nabujala voda mogla bi premašiti rekord iz 1974. do utorka te ugroziti 4000 kućanstava.

“U smislu materijalnih oštećenja kuća, cesta i javne infrastrukture, očekuje se da će to biti novi rekordi”, naveo je premijer države Viktorija Daniel Andrews.

Razorne poplave opetovano pogađaju istočnu obalu Australije od prošle godine zbog meteorološke pojave La Nina koja se ponavlja godinama i donosi više kiše.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI