EVO GDJE SE KRIJU SANADEROVI SATOVI: To bi vas moglo poprilično i iznenaditi!

Photo: Ivo Cagalj/PIXSELL

Policija im upadne u stanove, na mjestu događaja pojave se novinari s kamerama, iz stanova se iznose paketi dokumenata, naslovnice su pune velike afere, razvlače se njihove biografije i njihov imetak, a oni bivaju uhićeni.

Trasa je to kroz koju je prošao i bivši premijer i predsjednik Ivo Sanader kojemu je ovih dana Vrhovni sud smanjio kaznu u slučaju Fimi media s ranijih osam, na sedam godina zatvora. Pisalo se svojedobno po domaćim medijima o Sanaderovoj imovini, a pažnju su plijenili i njegovi čuveni satovi, u kontekstu imovine spominjalo se i bivšeg šefa HGK-a Nadana Vidoševića, generala Zagorca, ali i brojne druge poznate političke ličnosti. Kada su spletom novih događanja oni padali u zaborav, tako se zaboravilo i na njihov imetak.

Gdje je njihova imovina, kamo su nestali Sanaderovi satovi ili čuveni Zagorčevi stanovi, pitanje je koje se više nigdje i ne postavlja pa i u odgovornim ministarstvima pravosuđa i financija šute, znajući da najveći dio toga nije prodan, osim možda pokojeg vozila kakvog sitnog kriminalca.

Više od jednog desetljeća traje Sanaderova pravosudna trakavica, posljednjih godina on boravi u Remetincu, međutim, ni jedna kuna imovine nije mu trajno oduzeta, već je obuhvaćena privremenim mjerama zabrane otuđenja i raspolaganja, a mjere traju do okončanja postupaka. Dok Srbi mjesečno zarade i do 100 tisuća eura na privremeno oduzetoj imovini svojih tajkuna i suspektnih političara, u Hrvatskoj to nije slučaj. Hrvatsko pravosuđe ne zna ili ne želi naplatiti čak ni pet milijuna eura koje je Robert Ježić pred Županijskim sudom u Zagrebu sada već davnih dana obećao vratiti. Srbijanska direkcija prije par godina trajno je oduzela desetke stanova i kuća, zlato u polugama, kao i zlatni nakit, dok za takve podatke u Hrvatskoj posebno trebate tražiti odgovor od nadležnih sudova, no upitno je hoćete li ga i tada dobiti.

Nakon što je bivši premijer Sanader osuđen na osam godina zatvora, očekivalo se da će i država od toga imati neke koristi jer je cijeloj obitelji trebalo oduzeti 15 milijuna i 873 tisuće kuna s obzirom na to da za taj novac podrijetlo nije dokazao. No kada će presuda u njegovu slučaju biti pravomoćna, samo nebo zna, Sanaderima su godinama blokirani računi na kojima su milijunski iznosi i dionice. Računi su u blokadi i članovima njegove obitelji, a sud je svojedobno dao nalog da ih se u roku od dva tjedna prebaci na državni proračun, no samo ako presuda postane pravomoćna. Sanaderima su oduzete slike i umjetnine, kolekcija od oko 450 umjetničkih slika i drugih predmeta pronađenih u njegovim stanovima i kućama. Među njima su i djela Vlahe Bukovca vrijedna oko 200 tisuća eura.



Treba napomenuti kako je samo u Fimi mediji Sanaderu i njemu povezanim osobama imovina blokirana na temelju odredbi o proširenju oduzimanja imovinske koristi pa je uz njega u blokadi završila imovina njegovih kćeri, žene Mirjane i pokojnog punca Ive Šarića. Najveći dio blokirane imovine ne glasi na Sanadera, a od ukupno više od 17 računa obitelji Sanader, samo se sedam vodi na njegovo ime. Najveći su iznosi blokirani na računima njegova punca, ali je čovjek u međuvremenu umro.

Riječ je o ukupno 1,15 milijuna eura na računima u Raiffeisen- Landesbank Tirol. I vila u Kozarčevoj ulici upisana je na Mirjanu Sanader i na njezina oca, dok stanovi u Splitu glase na Sanaderovu obitelj, u čijem je vlasništvu kuća s okućnicom u Krapju, kao i 30 tisuća četvornih metara zemljišta na Braču.

I dok o Sanaderovu imetku danas više nema ni spomena, o Vidoševićevoj imovini nedavno se vrlo intenzivno govorilo, a USKOK je morao odustati od dosta značajnog zahtjeva. Naime, Vidoševiću kao nekadašnjem predsjedniku Hrvatske gospodarske komore te njegovoj obitelji, prema USKOK-u, trebalo je oduzeti 39 milijuna kuna imovine.

Tako se barem smatralo na temelju početnog nalaza vještaka, koji nisu mogli dokazati porijeklo tog imetka, ali je USKOK u međuvremenu sudu uputio zahtjev da se Vidoševiću oduzme samo 26 milijuna kuna nezakonite dobiti. Da nerazmjer između Vidoševićevih legalnih prihoda i rashoda iznosi 39 milijuna kuna, utvrdili su vještaci tijekom istrage koja je pokrenuta u studenome 2013. godine, nakon njegova uhićenja, a na osnovi tog nalaza vještaka, na koji se Vidošević tijekom istrage nije imao pravo očitovati, u srpnju 2015. podignuta je optužnica, međutim, bivši šef Komore u međuvremenu je uspio dokazati da je obiteljsku imovinu stekao legalno, ukazujući na kardinalne pogreške vještaka.

Stručnjaci koji se bave ovom tematikom naglašavaju da na umu uvijek valja imati da država ne može prodati imovinu koja je pod plombom, odnosno privremeno zamrznuta. To pravilo primjenjuje se u Sanaderovoj kući u Kozarčevoj, u kojoj i danas živi njegova supruga Mirjana, koja na to ima pravo, međutim, vilu ne može ni prodati ni opteretiti.

Zakonom je utvrđena zabrana raspolaganja tom imovinom, ali je, primjerice, Vidošević u tom zakonu našao rupu pa svoju blokiranu imovinu po Gorskom kotaru iznajmljuje za svadbe, vikend-opuštanja i razne domjenke. Tek se s pravomoćnošću neke presude imovina trajno oduzima, a time se u prošloj Vladi intenzivno bavilo ministarstvo državne imovine. Da priča bude apsurdna, za čuvanje te oduzete imovine godišnje se troši 200-tinjak tisuća kuna.

Tako se, recimo, dio Sanaderovih i Vidoševićevih umjetnina drži u Muzeju suvremene umjetnosti te Arheološkom muzeju u Zagrebu i Splitu, na što država godišnje troši 24 tisuće kuna. Sanaderova plovila, kao i nakit, pomno se paze pa se tako čuveni satovi kriju u sefovima poslovne banke s kojom država ima sklopljen ugovor o sefu. Plovilo “Malo vitra” zbrinuto je u brodogradilištu Prgin u Šibeniku. Neka se oduzeta imovina poput, recimo, hrane ili duhana prodaje ako postoji mogućnost njezina propadanja.

Sličnih problema kao Sanader imao je i Josip Protega kojemu su blokirane nekretnine u predmetu Bankomat, i to još od 2010. godine, kada je Županijski sud na temelju USKOK-ova prijedloga naredio prve blokade imovine bivšeg šefa Hrvatske poštanske banke. Tada je blokirana njegova imovina, i to do okončanja kaznenog postupka kako bi se osigurala eventualna naplata inkriminirane imovinske koristi.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI