Fabris Peruško okupio sve direktore koncerna zbog ovog problema!

Photo: Tomislav Miletic/PIXSELL

Agrokorov izvanredni povjerenik Fabris Peruško okupio je direktore svih kompanija kako bi razgovarali o načinu na koji će se pripremati i potpisivati godišnja financijska izvješća kompanija, a čini se da u pripremi tih izvještaja postoji ozbiljan problem u odnosu izvanredne uprave i dijela uprava kompanija. N1 je u posjedu dokumenta koji je izradila jedna ugledna konzultantska kuća, a kojim se sugerira direktorima kompanija da u svoje bilance za 2017. godinu uvrste više od 19 milijardi eura jamstava, iako je mnogima sporno trebaju li ih kompanije priznati, i u kojem postotku, s obzirom na okolnosti u kojima su dogovarani ti ugovori.

Od direktora se zatim zahtijeva da obračunaju i zatezne kamate na svoja dugovanja, bez obzira na to što će se o dugovanjima, pa i kamatama, tek pregovarati u procesu postizanja nagodbe. S druge strane, od kompanija se traži i da smanje procjenu vrijednosti međusobnih potraživanja i ulaganja.

Rezultat takvog pristupa mogle bi biti bilance koje će spomenute tvrtke prikazati u puno lošijem i negativnom stanju i otvoriti put stvaranju novih tvrtki-blizanaca na koje bi se prenijelo poslovanje. Originalnim tvrtkama ostali bi tako samo dugovi, stečaj i likvidacija. Protiv ovog pristupa već se duže vrijeme pred hrvatskim sudovima bune mali dioničari, ali po dostupnim informacijama ni direktori spomenutih tvrtki nisu skloni upustiti se u ovakve kalkulacije, vjerojatno strahujući i od eventualne vlastite kaznene odgovornosti potpišu li takve financijske izvještaje, piše N1.

Fabris Peruško na sastanku, saznaje se, želi još jednim razgovorom uvjeriti kompanije da pripreme bilance i financijske izvještaje upravo prema predloženom modelu koji je pripremila konzultantska kuća, a koji je N1 televizija dobila na uvid iz izvora unutar samog koncerna Agrokor.

U jednom dijelu tog dokumenta tako se primjerice navodi da će nakon nagodbe doći do značajne promjene u kontroli Agrokora, te će “u tom slučaju novo holding društvo provesti poslovna spajanja za prijenos poslovanja na nova društva u slučaju insolventnih kompanija. Razumijemo da je plan da se, nakon prijenosa poslovanja na nova društva, stara insolventna društva likvidiraju.”



Financijski izvještaji kompanija moraju prema zakonskim rokovima biti predani do 30. travnja, piše N1.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI